18.4.2024 14:34

Τίμησε τον Σίμο Παληό ο Σύλλογος Χίων Κηφισσιάς και Βορείου Αττικής

 Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 τιμητική εκδήλωση για τον εφοπλιστή και ευπατρίδη Σίμο Παληό, στο πλαίσιο της επετείου για την συμπλήρωση 202 ετών από τη Σφαγή της Χίου, ένα τραγικό γεγονός που συγκίνησε και αφύπνισε την ανθρωπότητα και ανέπτυξε το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς «Βασίλειος Γκατσόπουλος » και συγκέντρωσε πολύ κόσμο, Χιώτες και μη, που ήθελαν να τιμήσουν τη Χίο και τον Χιώτη εφοπλιστή Σίμο Παληό για τη πολυσχιδή προσφορά του σε πολλούς τομείς της Κοινωνίας και του Πολιτισμού.

Παρευρέθηκαν ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Χιώτης αστροφυσικός Σταμάτιος Κριμιζής, ο Λέανδρος Ρακιτζής τέως Διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης, ο Μιχαήλ Απέσσος τέως Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λίλα Παπαδημητρίου, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Ντόρα Ψαλτοπούλου- Δημοπούλου, σύζυγος του τέως Πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνου Δημόπουλου και πολλοί άλλοι.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Αγγελική Τριανταφύλλου- Πιτίδη, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη του καταξιωμένου Χιώτη, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Δημήτρη Λινού.

Ακολούθησε ανάλυση του πίνακα «Η σφαγή της Χίου» του Delacroix, από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Μάκη Προβατά και απαγγέλθηκε το ποίημα του Hugo «Ελληνόπουλο» από μικρή μαθήτρια.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Δημήτρης Καιρίδης. Στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι στον Διαφωτισμό του 18ου αιώνα και στη γενιά που ανήκει ο Σίμος Παληός οφείλουμε την πρόοδο που σημειώθηκε τον 20ό αιώνα στην χώρα μας.

 Τον τιμώμενο παρουσίασε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μάκης Προβατάς, τονίζοντας ότι άνθρωποι σαν το Σίμο Παληό, με το έργο τους και την προσφορά τους, οικοδομούν την παράλληλη Ελλάδα της αξιοκρατίας, της υπευθυνότητας και της αριστείας, ενάντια στη μεμψιμοιρία και την υποβάθμιση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Τον λόγο πήρε, στη συνέχεια, ο τιμώμενος Σίμος Παληός που αναφέρθηκε στις απαρχές της ελληνικής ναυτιλίας καθώς και σε συγκεκριμένους τομείς της δημόσιας ζωής που επιδέχονται βελτίωση, με ιδιαίτερη αναφορά στο αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας που προσφέρει, δυστυχώς, τις υπηρεσίες του στο Εξωτερικό.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Χιώτης αστροφυσικός της ΝΑSA και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Σταμάτιος Κριμιζής, τονίζοντας ότι πολλές από τις αγαθοεργίες και τα έργα του Σίμου Παληού είναι άγνωστα και θα παραμείνουν έτσι για πάντα.
Ακολούθησε δεξίωση στο αίθριο του Δημαρχείου Κηφισιάς, που έδωσε την ευκαιρία στους προσκεκλημένους να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ