25.6.2015 10:20

Τίμησαν τους Χιώτες πρωτοπαλίκαρα του Ρήγα

ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΜΑΝ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ ΟΠΟΥ ΤΙΜΑΤΑΙ Η ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤ. ΚΟΡΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΣΤΡ. ΑΡΓΕΝΤΗ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Για το Ρήγα Βελεστινλή (Ρήγα Φεραίο) η ελληνική ιστορία έχει αφιερώσει δεκάδες μελέτες, αναφορές και αναλύσεις. Η δράση του συγγραφέα, πολιτικού, στοχαστή και επαναστάτη στάθηκε αφορμή για ξεκινήσει η Ελληνική Επανάσταση το 1821 της οποίας υπήρξε πρόδρομος και εθνομάρτυρας.

Ο Ρήγας Βελεστινλής με τη δράση του κυρίως στο εξωτερικό, το πάθος του για την Απελευθέρωση αλλά και την αυτοθυσία του, έμεινε στην ιστορία ως επαναστατική μορφή σε μέγεθος τέτοιο, ώστε να τιμάται η μνήμη του στις χώρες από τις οποίες διέσπειρε το πάθος του για την ελληνική Επανάσταση.

Μια από αυτές είναι το Βελιγράδι, στο οποίο έχει μεταβεί ο δήμαρχος Χίου Μαν. Βουρνούς, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Φεραίος» για την μνήμη του Ρήγα Βελεστινλή και των επτά συντρόφων του που στραγγαλίστηκαν στον Πύργο Νεμπόισα, όπου κρατούνταν μετά από πολυήμερα βασανιστήρια.

Ανάμεσα στους συντρόφους του ξεχωρίζουν και δυο Χιώτες.

Πρόκειται για τον Αντ. Κορωνιό (27 χρονών, έμπορο και λόγιο από τη Χίο) και τον Ευστρ. Αργέντη (31 ετών), επίσης Χιώτη έμπορο που θανατώθηκαν στο πλάι του Ρήγα Φεραίου.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Φεραίος» προσκάλεσε τους δημάρχους όλων των πόλεων από τους τόπους καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Φεραίου σε ειδική εκδήλωση στον Πύργο Νεμπόισα στον παραπόταμο του Δούναβη, προκειμένου μέσα από αναφορές, παρουσιάσεις και διαλέξεις που λαμβάνουν χώρα στο Βελιγράδι να γίνει περαιτέρω γνωστή η καταγωγή, η δράση και η σχέση των συντρόφων του Ρήγα με τον Έλληνα πρωτεργάτη της Επανάστασης. «Προσκλήθηκα και θεώρησα τιμή για τη Χίο και τους δύο Χιώτες επαναστάτες του Αγώνα να παραβρεθώ στις εκδηλώσεις στην μνήμη τους. Το νησί μας έχει συμβάλει τα μέγιστα στον Αγώνα για την ελευθερία του Έθνους και τέτοιες εκδηλώσεις φέρνουν στο επίκεντρο την διαχρονική προσφορά της Χίου στην ιστορία. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από οτιδήποτε βρίσκεται έξω από τα σύνορα του τόπου μας. Δεκάδες σημεία στην Ευρώπη και όχι μόνο, πόλεις, προσωπικότητες και περιστατικά συνδέονται με τη Χίο, επομένως παρά τις όποιες αντιξοότητες οφείλουμε να αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο τον πολιτισμό και την ιστορία μας», δήλωσε στον «π» ο δήμαρχος Χίου Μαν. Βουρνούς από το Βελιγράδι.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι δήμαρχοι, από όλους τους τόπους καταγωγής των επτά συντρόφων του Ρήγα παραβρέθηκαν στο Βελιγράδι, δείγμα του σεβασμού και της αξίας που είχε η πρόσκληση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ