4.2.2015 13:41

Τίμησαν τον Κ. Περρίκο οι μαθητές

ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΠΟΛΗΣ ΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Στην καρδιά των Καλλιμασιωτών  μπροστάρης στον αγώνα βρίσκεται ο ήρωας Κ. Περρίκος που σαν σήμερα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.  Παρότι για πολλά χρόνια με πρωτοπόρους τον Δ. Μελαχροινούδη και την συνταξιούχο εκπαιδευτικό Μ. Σανδαλάρη έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την τιμή και την αναγνώριση του Χιώτη Ήρωα από όλη τη Χίο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη εφικτό.

Σήμερα στην Καλλιμασιά στην προτομή του Κ. Περρίκου , τον Χιώτη ήρωα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με πρωτοβουλία του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς .

Εκδήλωση στην Καλλιθέα

Τη μνήμη του ήρωα Κώστα Περρίκου, τιμάει την 1η Μαρτίου, ο Δήμος Καλλιθέας. Με μέριμνα της δημοτικής αρχής της συγκεκριμένης πόλης, ανακαινίστηκε το σπίτι στο οποίο φιλοξενούνταν η αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων), στα μαύρα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής.

Ο Περρίκος ήταν ο άνθρωπος έκανε το μεγαλύτερο σαμποτάζ σαμποτάζ πόλεως κατά των Γερμανών κατακτητών. Ανατίναξε τα γραφεία της ΕΣΠΟ (Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Επρόκειτο για μία ελληνική φιλοναζιστική οργάνωση που στρατολογούσε Έλληνες για το μέτωπο της Ρωσίας, στο πλευρό των Γερμανών. Ο Περρίκος σκότωσε 58 Γερμανούς αξιωματικούς και 100 Έλληνες δοσίλογους. Συνελήφθη στις 11 Νοεμβρίου του 1942, μετά από προδοσία. Το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου 1943 οδηγήθηκε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, όπου εκτελέστηκε. Η εκδήλωση μνήμης, θα γίνει στο κτήριο που βρίσκεται στην οδό Φιλολάου 108 στην Καλλιθέα.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση το Μουσείο θα είναι ανοικτό για το κοινό και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας, με συναυλία της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ