21.9.2014 22:12

Τίμησαν τη μνήμη του Μικρασιατικού Ελληνισμού [ΦΩΤΟ]

Με επίκεντρο τον μικρασιατικό Ναό του Αγίου Χαράλαμπου Βαρβασίου

Στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου, όπου βρίσκονταν οι ιστορικές εικόνες των Αλησμόνητων Πατρίδων, Αγίου Χαραλάμπους και Ευαγγελίστριας (Κρήνης-Τεσμέ), Αγ.Παρασκευής ( από το ομώνυμο χωριό της απέναντι Ερυθραίας) και Αγ.Ελευθερίου (Σμύρνης), τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη "ο Φάρος" Ιατρός κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης εκφώνησε επίκαιρη ομιλία.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μικρασιατικής Μνήμης στον αύλειο χώρο του Αγίου Χαραλάμπους.

Γύρω στις 11.30 π.μ. αναχώρησε η Ιερά Πομπή από τον Άγιο Χαράλαμπο. Η εποχούμενη πομπή μέσω των οδών Κουντουριώτου - Μ.Λιβανού στάθμευσε στον έφιππο ανδριάντα του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, όπου τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια, παραλιακώς, έφθασε στην εξέδρα (επί της οδού Κόκαλη κοντά στην συμβολή με την Λ.Αιγαίου) από την οποία με πλωτό μέσο του Λιμεναρχείου Χίου έγινε η ρίψη του στεφάνου Μνήμης στην είσοδο του Κεντρικού Λιμένα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Να σημειωθεί ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 1978, ο Φάρος Βαρβασίου τέλεσε για πρώτη φορά στη Χίο την Ημέρα Μνήμης του Ελληνισμού της Μικρασίας. Φέτος, για 36η συνεχή χρονιά, τιμά τη μνήμη «των αδίκω θανάτω τελειωθέντων» κατά το Μικρασιατικό Ξεριζωμό του 1922.

Το φωτογραφικό υλικό είναι του κ. Γιάννη Μαρουκάκη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ