18.1.2015 11:29

Τίμησαν τη μνήμη των Λεπρών της Χίου [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΛΩΒΟΚΟΜΕΙΟ

Στον χώρο που έζησε και διακόνησε ο Άγιος Νικηφόρος ο Χίος από ηλικίας 24 ετών μέχρι και το κλείσιμο του Λωβοκομείου το 1959 συνέρευσαν το πρωί της Κυριακής δεκάδες πιστοί, με αφορμή την μνήμη των Λεπρών που για δεύτερη συνεχή χρονιά τίμησε η Χιακή Εκκλησία στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου.

Με την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Υπακοής να δεσπόζει εντός του Ναού επανήλθαν μνήμες και ιστορίες σε ένα ζωντανό μνημείο που αποζητά φροντίδα κι αναστήλωση πριν είναι πολύ αργά.

Η Θεία Επίκληση και φέτος συνδυάστηκε με την γιορτή του Αγίου Νικηφόρου του Χίου, ο οποίος ήταν  λεπρός και Αγιοποιήθηκε πέρσι. Μέχρι πρόσφατα η λειτουργία  γινόταν το Σάββατο του Λαζάρου ενώ η ημερομηνία της 18ης Ιανουαρίου ορίστηκε από τη Μητρόπολη επειδή τη συγκεκριμένη μέρα  διαβάζεται  η περικοπή της Θεραπείας των δέκα λεπρών, από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο.

Ο Άγιος Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) Νικόλαος έφτασε στη Χίο το 1914 μ.Χ. σε ηλικία 24 ετών. Στο λεπροκομείο της Χίου, ένα συγκρότημα με πολλά ομοιόμορφα σπιτάκια, υπήρχε και υπάρχει το εκκλησάκι του Άγιου Λαζάρου, όπου φυλάσσονταν η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Υπακοής. Σ’ αυτόν τον χώρο άνοιξε το στάδιο των αρετών για τον Νικόλαο. Μέσα σε 2 χρόνια ο Άγιος Άνθιμος τον έκρινε έτοιμο για το αγγελικό σχήμα και τον έκειρε μοναχό με το όνομα Νικηφόρο. Η νόσος προχωρούσε και εξελίσσονταν και ελλείψει καταλλήλων φαρμάκων, επέφερε πολλές και μεγάλες αλλοιώσεις (το φάρμακο βρέθηκε αργότερα το 1947 μ.Χ.).

Ο π. Νικηφόρος ζούσε με αδιάκριτη, γνήσια υπακοή, με νηστεία αυστηρή, εργαζόμενος στους κήπους. Μάλιστα κατέγραψε σε ένα κατάλογο και τα θαύματα του Άγιου Ανθίμου, τα όποια είχε δει «ιδίοις όμασιν» (πολλά αφορούσαν θεραπείες δαιμονιζόμενων).

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ