4.5.2016 9:50

Τι τρέχει στις Οινούσσες με τους Τούρκους

Έντονη ανησυχία επικρατεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την προκλητική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες. Με επίκεντρο την περιοχή της Χίου, η Άγκυρα λειτουργεί σε καθημερινή βάση σαν να έχει αποφασίσει να καταστήσει τις Οινούσσες «γκρίζα ζώνη». Με συχνότητα που δημιουργεί προβληματισμό για τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Νταβούτογλου, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κάνουν υπερπτήσεις πάνω από νησιά και νησίδες στην περιοχή των Οινουσσών ενώ πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής προσπαθούν να σταματήσουν ελληνικές δραστηριότητες στο σύμπλεγμα των Οινουσσών παρενοχλώντας αλιευτικά που ψαρεύουν μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να αποστείλουν το μήνυμα ότι η κυριαρχία του νησιωτικού συμπλέγματος είναι αμφισβητούμενη! 

Το παράδοξο είναι ότι η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, 20 χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια, γίνεται ενώ στο Αιγαίο βρίσκεται ισχυρή ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ η οποία έχει ενεργοποιηθεί με σκοπό να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές. Ωστόσο, ενώ οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων που αμφισβητούν ευθέως την ελληνική κυριαρχία γίνονται κάτω από την... μύτη συμμαχικών πολεμικών πλοίων, το ΝΑΤΟ τηρεί στάση απόλυτης ουδετερότητας η οποία στην πράξη καθίσταται ουδετεροφιλία υπέρ της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής. 

Όσο λοιπόν το ΝΑΤΟ κρατά στάση παρατηρητή, οι Τούρκοι περιπολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με επίκεντρο την περιοχή των Οινουσσών σαν να πλέουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, παρενοχλώντας ελληνικά αλιευτικά και μη υπακούοντας στις οδηγίες από τα πληρώματα των ελληνικών κανονιοφόρων να απομακρυνθούν από την ελληνική χωρική θάλασσα. 

Αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων θεωρούν τρία τα πιθανότερα σενάρια που πυροδοτούν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας: 

1. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του ελληνικού κράτους, οι Τούρκοι θέλουν να εξαντλήσουν την ελληνική πλευρά, αφού αναγκάζουν το Πεντάγωνο να διαθέτει σημαντικό αριθμό πόρων (είτε πρόκειται για ανθρώπινες δυνάμεις, είτε για περιπολίες πλοίων ή πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών) σπαταλώντας καύσιμα και ανεβάζοντας το οικονομικό κόστος για την Ελλάδα χωρίς όμως πρακτικό αποτέλεσμα αφού οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας συνεχίζονται, 

2. Η τουρκική πλευρά δοκιμάζει πολεμικά σενάρια και αναζητά «τρύπες» στα ελληνικά αμυντικά σχέδια ενώ ελέγχει και τον βαθμό ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο

3. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να στήνει μια κρίση αντίστοιχη με αυτή στα Ίμια το 1996. 

Από σήμερα ξεκινά τουρκική άσκηση στην περιοχή νοτίως της Ρόδου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα η τουρκική πλευρά έχει σχεδιάσει μεγάλης κλίμακας άσκηση στο Αιγαίο, από την εξέλιξη της οποίας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι θα βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ