6.8.2015 10:55

Τι συζήτησε για τις συντάξεις με το ΠΑΜΕ

Φωτιά στο δύσκολο μέτωπο του Ασφαλιστικού, που βρίσκεται ούτως ή άλλως στην «προκρούστεια κλίνη» του «κουαρτέτου», έβαλε χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ.

Οι πληροφορίες, που διέρρευσαν μετά τη συνάντηση, πυροδότησαν σενάρια για ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, για νέες περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, για ένα νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα βασίζεται στη χρηματοδότηση βασικής σύνταξης από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.ά.

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο υπουργός, εκφράζοντας αυστηρά προσωπικές του σκέψεις, φέρεται να αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει μία βασική σύνταξη, η οποία δεν θα μπορεί να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σε αυτήν θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη από τις εισφορές.

Οι περικοπές
Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες από τους συνδικαλιστές, στη συζήτηση αναφέρθηκε ως αυστηρά προσωπική σκέψη το ενδεχόμενο ομογενοποίησης κανόνων σε κύρια και επικουρική ασφάλιση, ενώ φέρεται να υπάρχει και η άποψη ενδεχόμενες νέες περικοπές στις συντάξεις, δεδομένων και των δεσμεύσεων από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής, να μην αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Αντίθετα, με μικρές περικοπές δεν αποκλείεται να απειληθούν συντάξεις από 1.000 έως 2.000 ευρώ και με μεγαλύτερες οι συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ, σε μια απόπειρα δίκαιης κατανομής. Ολα αυτά, ωστόσο, είναι σενάρια που πρέπει να μετρηθούν από αναλογιστές.

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διέψευδαν χθες το βράδυ πως υπάρχουν τέτοιας φύσης παρεμβάσεις, οι οποίες εξετάζεται να ενταχθούν στη γενικότερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Οκτωβρίου. Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεταν πως δεν έχει τεθεί από τους δανειστές ζήτημα ενσωμάτωσης της επικουρικής στις κύριες συντάξεις, ούτε έχει συζητηθεί ή έχει τεθεί θέμα νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Στο μεταξύ, η διαπραγμάτευση για Ασφαλιστικό, εργασιακά και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Ο βηματισμός στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις πρόωρες φαίνεται να «κλειδώνει» κάπου ανάμεσα στην πρόταση των δανειστών (συν 6,5 χρόνια για τους 50άρηδες από 1ης/7/2015) και της ελληνικής αντιπρότασης (συν 5 χρόνια για τους 50άρηδες από 1ης/7/2015).

Στα εργασιακά, η διαδικασία διαβούλευσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη, με τους δανειστές να ζητούν στη διαπραγματευτική ομάδα να συμμετέχουν και στελέχη της ΤτΕ και του ΙΟΒΕ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ