12.3.2015 11:09

Τι είναι το USB-C των νέων Macbook;

Το ένα και μοναδικό USB "διπλής όψης" που δίχασε του φανς της Apple

Πριν από ένα 24ωρο και κάτι η Apple εκτός από τη φανφάρα της εισαγωγής της στην κατηγορία των wearables με το Apple Watch, ένα gadget που ξεμένει από μπαταρία σε 18 ώρες, καταργεί το iPhone και που προς το παρόν πάσχει από κρίση ταυτότητας ("και λιμάνι και σαλόνι"), παρουσίασε και το νέο Macbook.

 

Το νέο Macbook είναι ένας υβριδικός υπολογιστής - tablet υποδειγματικού design, με οθόνη 12 ιντσών υψηλής ευκρίνειας, τεχνολογίας retina, με επανασχεδιασμένο πληκτρολόγιο και δυναμικό trackpad που μεταφράζει σε εντολές ακόμα και την δύναμη με την οποία το πιέζει ο χρήστης. Διαθέτει αρκετή ισχύ για να σερφάρουμε στο Facebook, στο Twitter και σε κανένα σάιτ αλλά, με βάση τα specs του, είναι αμφίβολο τι άλλο μπορεί να κάνει. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την αποκάλυψή του η Apple απέφυγε να δείξει στην οθόνη του κάποια από τις 'απαιτητικές' σε ισχύ εφαρμογή. Εξού και ο χαρακτηρισμός "υβριδικός". Κάτι σαν iPad με πληκτρολόγιο και λειτουργικό OS X, όπως λέει και το TechCrunch. Eκτός από αυτά, διαθέτει μία και μοναδική θύρα διασύνδεσης, που ακολουθεί το νέο πρότυπο USB-C. Πρότυπο που αρκετός κόσμος ίσως γνωρίζει ως "το USB που κουμπώνει κι από τις δύο όψεις" και πρόκειται να γίνει το νέο στάνταρντ, που θα συναντάμε σε όλους τους μελλοντικούς υπολογιστές. Συνοπτικά το USB-C είναι "σφαίρα" (ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 10 Gbps δηλαδή διπλάσια από το USB 3.0), λεπτό (1/3 του μεγέθους ενός "παραδοσιακού" USB), λειτουργεί από όποια πλευρά κι αν το τοποθετήσουμε, στέλνει και λαμβάνει ρεύμα, "μιλάει" με τα παλαιότερα πρότυπα USB, κάνει τα πάντα. To USB-C είναι ένα παγκόσμιο, ενιάιο πρότυπο σύνδεσης συσκευών και είναι το μέλλον των καλωδίων. Όσο "μέλλον" απομένει, δηλαδή, για τα καλώδια. Μέσω αυτής της μιας και μοναδικής θύρας USB-C, το Macbook μπορεί είτε να φορτίζει, ή να μεταφέρει δεδομένα από έναν εξωτερικό στον εσωτερικό SSD σκληρό δίσκο του, ή να μεταφέρει HD εικόνα σε συσκευές με HDMI, ή να λειτουργεί ως video-out στέλνοντας εικόνα από τον υπολογιστή σε μόνιτορ ή τηλεόραση. Το πρόβλημά είναι ότι με μια και μοναδική θύρα ο υπολογιστής μπορεί να φέρει εις πέρας μόνο ένα από τα παραπάνω tasks τη φορά. Δηλαδή δεν μπορούμε να έχουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ συνδεδεμένο ένα memory stick ή έναν σκληρό δίσκο και να βλέπουμε ταινία από τον υπολογιστή στην τηλεόραση και να φορτίζουμε το MacBook. Μόνο ένα τη φορά.

 

H Apple ζητάει από τους "απαιτητικούς" καταναλωτές, να πληρώσουν πρόσθετα 79 δολάρια για την αγορά ενός αξεσουάρ που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα έναν συνδυασμό των παραπάνω λειτουργιών. Κι αυτό εξαγρίωσε τους ορκισμένους φανς. Τους απανταχού brand addicts που θα πληρώσουν 1300 δολάρια για το Macbook (τo "iPad με το πληκτρολόγιο") και θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα λεφτά για έξτρα λειτουργίες, που σήμερα φέρνουν εις πέρας συσκευές 15ετίας. Οι ειδικοί λένε ότι η Apple φτιάχνει τους κανόνες και οι υπόλοιποι ακολουθούν. Και το νέο Macbook έχει όλα τα φόντα να μοσχοπουλήσει, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θα το χρησιμοποιήσουν (ειδικά το χρυσό μοντέλο) ως statement. Κι αυτό αποτελεί κατάκτηση της Apple συν τω χρόνω. Όμως, με την κίνηση να εξοπλίσει το Macbook -εκτός από την είσοδο των ακουστικών- με μία και μοναδική θύρα USB - C η Apple -παρά τις αντιδράσεις που, μοιραία, θα ξεχαστούν- δείχνει ξεκάθαρα τη φιλοδοξία της να κατακτήσει πρώτη και το ολοκληρωτικά ασύρματο σύμπαν που θα αποτελείται από συσκευές που δεν θα έχουν ανάγκη πια τα καλώδια για να φορτίζουν και να παίζουν βίντεο ή να μεταφέρουν δεδομένα ή ήχο ταυτόχρονα. Και αυτός ο κόσμος είναι πολύ κοντά.

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ