10.5.2012 14:26

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…

ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»…

Μετά από μια μικρή περίοδο σχετικής ηρεμίας,  οι 35 εργαζόμενοι και οι περίπου 500 ωφελούμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» βρίσκονται σε αναστάτωση, αφού λίγο πριν τις εκλογές πληροφορήθηκαν πρώτον ότι θα γίνουν νέες περικοπές και δεύτερον ότι δεν είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος, όπως τους είχε υποσχεθεί ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης.
Οι νέες προϋποθέσεις ένταξης των ηλικιωμένων στο πρόγραμμα  πετάνε έξω τους περισσότερους και περιορίζουν πάρα πολύ αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν.
Σύμφωνα με μέλη του Σωματείου των εργαζομένων στο πρόγραμμα, για να ενταχθεί ένας ηλικιωμένος θα πρέπει να είναι πάνω από 78 ετών(!), ενώ έως τώρα ήταν 65,  θα πρέπει να έχει αναπηρία πάνω από 67%, να μην παίρνει κανένα επίδομα αναπηρίας και το εισόδημα του να μην υπερβαίνει την κλίμακα του ΕΚΑΣ. Το πιο αξιομνημόνευτο είναι ότι αποκλείονται και τα άτομα με απόλυτη αναπηρία, δηλαδή αυτοί που έχουν ποσοστά από 80% και πάνω!
Όπως υποστηρίζουν, ήδη με τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την προηγούμενη φάση πολλοί ωφελούμενοι με σοβαρά προβλήματα είχαν τεθεί εκτός προγράμματος και αρκετοί από τους εργαζόμενους πήγαιναν σε πολλές περιπτώσεις  και  πρόσφεραν πραγματικά δωρεάν και εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, επειδή έχουν δεθεί με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πραγματικές ανάγκες, οι οποίοι τους νοιώθουν κυριολεκτικά σαν παιδιά τους, κάτι παραπάνω από δικούς τους ανθρώπους!
Ακόμη, με τις νεότερες εξελίξεις υπάρχει και ένα κενό από τις 30 Ιουνίου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα έως το Σεπτέμβριο που υποτίθεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσει το νέο, για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει και ακόμη χειρότερα δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι θα λειτουργήσει.
Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους εργαζόμενους είναι το τι θα γίνει αν απολυθούν στο τέλος του Ιουνίου, χάνοντας τα δικαιώματα τους, αν θα επαναπροσληφθούν τον Σεπτέμβρη, αν θα αναγκασθούν να ενταχθούν σε ιδιωτικές εταιρίες που θα αναλάβουν τη λειτουργία του προγράμματος, αλλά με πάρα πολλές περικοπές εις βάρος τους και με ακόμη περισσότερες εναντίον των ενταγμένων ηλικιωμένων, ασθενών και άπορων ωφελουμένων και γενικότερα ποιο είναι το μέλλον τους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ