5.9.2013 21:43

Θρίλερ με το αέριο της Κύπρου

Τις επόμενες ημέρες τα σπουδαία σε ό,τι αφορά το περίφημο «άναμμα της φλόγας» στο τεμάχιο «12» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, οι ρυθμοί ανόδου του αερίου από βάθος περίπου 5.000 μέτρων καθώς και τεχνικές δυσκολίες, δεν κατέστησαν εφικτό το να ανάψει σήμερα η φλόγα.

Η διαδικασία άντλησης του φυσικού αερίου (drill stem test) απαιτεί περισσότερες ρυθμίσεις με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση.

Την ίδια στιγμή, η καύση του φυσικού αερίου που έρχεται από τα έγκατα του κοιτάσματος στην επιφάνεια, παίρνει κάποιο χρόνο.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Φιλελεύθερου», οι επιστήμονες και το τεχνικό προσωπικό της Noble πάνω στο γεωτρύπανο ENSCO 5006, θα συνεχίσουν τις εργασίες για τις απαιτούμενες ρυθμίσεις αύριο το πρωί. Ωστόσο, εάν δεν ξεπεραστούν εντελώς οι δυσκολίες (κάτι που όπως μας ελέχθη αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε τέτοιου είδους διαδικασίες) δεν θα έχουμε «άναμμα της φλόγας».
 
Τονίζεται παράλληλα, ότι για λόγους ασφαλείας οι εργασίες επί της πλατφόρμας/γεωτρύπανου δεν μπορούν να συνεχιστούν μετά τις 3 το απόγευμα, γεγονός που συνέβη και σήμερα.
 
Πάντως, η φλόγα δεν αναμένεται να είναι μπλε χρώματος, αλλά πορτοκαλοκίτρινη, ενώ οι μετρήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» θα σταλούν για ανάλυση στο Χιούστον, έδρα της εταιρείας Noble, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σε δύο με τρεις εβδομάδες.
 
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα. Ξεκαθάρισε ότι το χρώμα της φλόγας δεν έχει καμία σημασία στο αρχικό στάδιο.
 
Ανέφερε επίσης, ότι μέχρι τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με την ποιότητα, τη ροή και την πίεση του φυσικού αερίου.
 

Τι ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας

«Η διαδικασία της παραγωγικής δοκιμής στη γεώτρηση έχει ξεκινήσει σήμερα. Οι εργασίες που περιλαμβάνουν τη ροή και καύση παραγόμενου φυσικού αερίου δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθούν σήμερα λόγω μηχανικών επιπλοκών και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακολούθως, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η πλατφόρμα γεώτρησης ENSCO 5006 θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησής της από την περιοχή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, η παραγωγική δοκιμή θα συμβάλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με την ικανότητα παραγωγής του ταμιευτήρα, τη διαπερατότητα, τη σύσταση του φυσικού αερίου, καθώς και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ταμιευτήρα.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, που ξεκίνησε στις 7 Ιουνίου, αναμένεται να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατόν, εκτιμώντας περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2013, καταλήγει η ανακοίνωση.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ