17.9.2012 19:52

Θωρακίζουν το Αιγαίο απέναντι στη λαθρομετανάστευση

 
Σχετικά με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας, το Υποουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα, κάνει γνωστά τα ακόλουθα:
 
1.                  Kατά το πρώτο επτάμηνο του 2012 το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία επιλήφθηκαν, σύμφωνα με τα τηρούμενα στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στοιχεία, σε 12 συνολικά περιστατικά παράνομης μετανάστευσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (συνελήφθησαν 102 αλλοδαποί και 7 διακινητές εκ των οποίων οι 6 από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και 1 από την ΕΛ.ΑΣ.).
Από τις αρχές Αυγούστου καταγράφεται σημαντική αύξηση των περιστατικών, με αποτέλεσμα το χρονικό διάστημα 01/08-17/09/12 οι ως άνω Αρχές να έχουν επιληφθεί μέχρι σήμερα σε συνολικά 44 περιστατικά, στα οποία συνελήφθησαν 831 αλλοδαποί και παράλληλα το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνέλαβε 13 διακινητές. Όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση έφεραν ήδη τα πρώτα απτά αποτελέσματα.
 
2.                  Την Πέμπτη, 30 Αυγούστου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με το συντονισμό του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Δημητρίου Μπαντιά συμμετείχαν ανώτατα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, του Γενικού Επιτελείου Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη και της ΕΥΠ. Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας του Λιμενικού Σώματος με τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Ελληνική Αστυνομία. Προς την κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, έχει εντατικοποιηθεί και συστηματοποιηθεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ διεξάγονται κοινές και συντονισμένες επιχειρήσεις επιτήρησης της ΕΛ.ΑΣ., του Λ.Σ. και των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
3.                  Μετά τις επιστολές του κ. Μουσουρούλη προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σεσίλια Μάλμστρομ και του κ. Μπαντιά προς τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX, Ίλκα Λαϊτίνεν, ο FRONTEX αποφάσισε να ενισχύσει την Ελλάδα και το Λιμενικό Σώμα με επιπρόσθετα επιχειρησιακά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί η άμεση διάθεση τριών εναέριων μέσων, τεσσάρων περιπολικών σκαφών, δυο κινητών μονάδων επιτήρησης και ικανού αριθμού εμπειρογνωμόνων Αξιωματικών, οι δαπάνες των οποίων θα καλυφθούν από κοινοτικούς πόρους του οργανισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
4.                  Επιπρόσθετα, για την αντιμετώπιση της διαμορφωθείσας κατάστασης το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχει ήδη προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
 
·                     Ενίσχυση της επιτήρησης σε συνεργασία με αντίστοιχες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αναδιάταξη και εντατικοποίηση περιπολιών σε θάλασσα και ακτές από τις Λιμενικές Αρχές.
·                     Ενίσχυση περιπολιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο με πρόσθετα περιπολικά σκάφη.
·                     Αποστολή ελικοπτέρου στη Σάμο για παροχή εναέριας επιτήρησης.
 
5.                  Πέραν των ανωτέρω, προγραμματίζονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ενέργειες:
 
·           Συστηματικότερη συνεργασία με ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΕΛΑΣ
·           Ενίσχυση προσωπικού Λιμενικών Αρχών νήσων ανατολικού Αιγαίου.
·           Περαιτέρω ενίσχυση του ανατολικού Αιγαίου με επιπρόσθετα επιχειρησιακά μέσα (εναέρια και πλωτά) ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ