6.9.2012 16:25

Θωρακίζουν το Αιγαίο

ΣΚΑΦΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ FRONTEX ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΝΑΤΑΣΤΕΥΣΗΣ

Με αυξημένα μέτρα και συνεχείς περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα κυρίως τις βραδινές ώρες αντιμετωπίζει το θέμα της λαθρομετανάστευσης το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου αφού τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο είναι σε έξαρση.
Αιτία τη αύξησης σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, θεωρείται αφενός  το κλείσιμο του Έβρου, αφετέρου ότι τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία οδηγούν σε νέο μεταναστευτικό κύμα κυρίως μέσω της Τουρκίας.
Χαρακτηριστικό της τραγικής αύξησης της λαθρομετανάστευσης είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σύμφωνα με την επίσημη έρευνα του ΟΗΕ εγκατέλειψαν τη Συρία κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό φυγής προσφύγων από την αρχή των αναταραχών στη χώρα, το Μάρτιο του 2011.
Σε ένα μήνα η υπηρεσία του ΟΗΕ για θέματα προσφύγων κατέγραψε διπλασιασμό του αρχικού ποσοστού μετανάστευσης, ο οποίος ξεπερνάει τους 235.000 πρόσφυγες ενώ πάνω από 50% εικάζεται ότι θα προσπαθήσουν να περάσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως μέσα από την Ελλάδα.
Στη Χίο
«Δεν μας εφησυχάζει το γεγονός ότι δεν έχουμε μέχρι στιγμής κρούσματα λαθρομετανάστευσης. Ξέρουμε ότι το Αιγαίο αποτελεί μετά το κλείσιμο του Έβρου το σημείο από το οποίο προσπαθούν να μπουν παράνομα στη χώρα μετανάστες από άλλα μέρη. Ξέρουμε επίσης ότι το τελευταίο διάστημα οι Σύριοι που παραβιάζουν τα σύνορα με την Τουρκία προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα μας.
Εμείς όμως είμαστε εδώ, δηλώνουμε παρόν και συνεχίζουμε να περιφρουρούμε τους τομείς ευθύνης μας», ανέφερε ο λιμενάρχης Χίου Γ. Σκανδάλης.
Σε ότι αφορά πάντως τη δύναμη της frontex στο νησί αυτή είναι μηδαμινή περιοριζόμενη σε έναν υπάλληλο αυστριακής καταγωγής στον έλεγχο των διαβατηρίων, γεγονός που αποδίδεται στη μέχρι τώρα καλή δουλειά του Λιμεναρχείου Χίου.
Στο Αιγαίο
Διαφορετική εικόνα πάντως παρουσιάζεται στο υπόλοιπο Αιγαίο κυρίως στις περιοχές και τα νησιά όπου οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Περιοχές όπως η Λέρος, η Σάμος και μικρότερα νησιά του Αιγαίου είναι υπό την εποπτεία της Frontex ενώ το Λ.Σ. παρέχει σημαντικά μέσα για τη θωράκιση από θαλάσσης.
Ευέλικτα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης αποτελούν το κύριο όπλο περιπολίας ενώ σε αρκετές των περιπτώσεων όπως η Σάμος τις βραδινές ώρες πραγματοποιεί έλεγχο από αέρος ελικόπτερο του Λιμενικού
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ