21.11.2014 17:32

Θωράκιση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμο

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου της ΕΕ (Fac - Trade) που πραγματοποιηθήκαν στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Μηταράκης προέβη σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τις προτάσεις που παρουσίασε στο Συμβούλιο η Ιταλική Προεδρία για τον Εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Άμυνας  και την πρόσβαση στην Αγορά των Δημοσίων Συμβάσεων.

Η πρόταση για τον Εκσυγχρονισμό των Μέσων Εμπορικής Άμυνας αφορά στην ενίσχυση της δυνατότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στην αγορά της Ε.Ε. από τρίτες χώρες και των οποίων η τιμή έχει διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα dumping ή επιδοτήσεων που έχουν δοθεί από το κράτος προέλευσης.

Η πρωτοβουλία για  την πρόσβαση στην Αγορά των Δημοσίων Συμβάσεων σχετίζεται με την αρχή της αμοιβαιότητας και το γεγονός ότι η ελευθερία που παρέχει η Ε.Ε. στις επιχειρήσεις άλλων χωρών να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς δημοσίων συμβάσεων στο έδαφός της θα πρέπει να οδηγεί σε αντίστοιχη αντιμετώπιση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από πλευράς των συγκεκριμένων χωρών.  Σε όποιες χώρες αυτό δεν συμβαίνει η πρόταση κανονισμού ενισχύει τη δυνατότητα της Ε.Ε. οι επιχειρήσεις των συγκεκριμένων χωρών να βρεθούν αντιμέτωπες με αντίστοιχες κυρώσεις από πλευράς Ε.Ε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ