8.8.2016 14:03

Θησαυρός στη... σοφίτα

ΜΑΡΜΑΡΙΝΗ ΠΡΟΤΟΜΗ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 Έναν αρχαιολογικό "θησαυρό" βρήκε στο σπίτι της πεθεράς της στον οδό Κουντουριώρου και παραδίδει σήμερα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία η Β.Κ., που μένει στην Αθήνα και παραθερίζει στη Χίο.

Καθαρίζοντας τη σοφίτα του αρχοντικού του συζύγου της, εντόπισε τυλιγμένο με προσοχή σε χαρτιά και σακούλες ένα μαρμάρινο αρχαίο πορτραίτο κεφαλιού γυναίκας.

Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο σύζυγος την πληροφόρησε ότι όπως του είχε διηγηθεί η 92άχρονη σήμερα μητέρα του, που ζει και αυτή στην Αθήνα, «είχε βρεί κάτι σε ένα χωράφι του συζύγου της στο Βροντάδο». Χωρίς άλλες λεπτομέρειες, ούτε και ότι τόσα χρόνια ήταν αποθηκευμένο στη σοφίτα.

Αμέσως θεώρησαν ανήκει στο δημόσιο και χωρίς να διστάσουν προσπάθησαν να βρουν τρόπο να το παραχωρήσουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία χωρίς να αντιμετωπιστούν ως αρχαιοκάπηλοι να τους επιβληθούν οι βαριές κυρώσεις.

«Αποφασίσαμε αμέσως να το παραδώσουμε εκεί που ανήκει, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Ήταν πολλές δεκαετίες στη σοφίτα, αλλά φοβόμαστε τις συνέπειες μην τυχόν και αντιμετωπιστούμε σαν αρχαιοκάπηλοι, που δεν είμαστε. Το παραδίδουμε εκεί που ανήκει και μπορεί να προβληθεί. Το μόνο που ζητάμε είναι να τοποθετηθεί μια ταμπελίτσα με τον όνομα της πεθεράς μου που το βρήκε και το έσωσε», δηλώνει με διστακτικότητα στον «π».

Η τυπική διαδικασία

Η Διευθύντρια της Υπηρεσίας κ. Όλγα Βάσση, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, στην αρχή αντιμετώπισε με δυσπιστία τις πληροφορίες που της μετέφερε φίλος της οικογένειας, ζήτησε τα απαραίτητα στοιχεία για την υπόθεση, αλλά όταν συνειδητοποίησε ότι θέλουν να το παραδώσουν στην υπηρεσία, τους καθησύχασε και τόνισε ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία παραχώρησης και όλα θα λήξουν ομαλά.

«Καλό θα ήταν να έχουμε τα απαραίτητα αρχαιολογικά στοιχεία, αλλά αφού δεν είναι δυνατόν, ας υπογράψει το πρωτόκολλο παράδοσης ο εκπρόσωπος της οικογένειας, χωρίς καμία συνέπεια».

Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης και χρονολόγησης, θα συντηρηθεί και αν κριθεί σημαντικό  θα τοποθετηθεί στις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου, για να μπορούν να το θαυμάζουν οι επισκέπτες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ