6.3.2017 13:14

Θερμαντικές "βόμβες" στον καταυλισμό της Σούδας; [ΦΩΤΟ]

ΑΕΡΟΛΕΒΗΤΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟ ΑΠΟ... ΚΟΤΕΤΣΟΣΥΡΜΑ

Ολοένα και πιο ανεξέλεγκτος κάτω από τη μύτη των αρμόδιων αρχών γίνεται ο καταυλισμός της Σούδας, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει καμία παρέμβαση από τους θεσμικούς φορείς του κράτους.

Στον θεωρητικά κλειστό, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας, άγνωστο με τίνος την πρωτοβουλία, τοποθετήθηκαν αερολέβητες πετρελαίου στις μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Ουσιαστικά πρόκειται για κανονικούς λέβητες που λειτουργούν με πετρέλαιο, που αντί να θερμαίνουν νερό, θερμαίνουν αέρα που τον ωθούν εντός των σκηνών.

Ντεπόζιτα με κοτετσόσυρμα

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι το γεγονός ότι δίπλα ακριβώς από τους λέβητες βρίσκονται ντεπόζιτα καυσίμων τα οποία προστατεύονται υποτυπωδώς από ένα απλό σύρμα, καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτά εξαιρετικά εύκολη.

Κατά παράβαση μάλιστα κάθε κανονισμού οι εξατμίσεις από τους λέβητες βρίσκονται σε χαμηλότερο ύψος από αυτό των σκηνών και ακριβώς κάτω από τα μπαλκόνια των περίοικων.

Καμία άδεια πυρασφάλειας

Την χωρίς έλεγχο κατάσταση που επικρατεί στη Σούδα επιβεβαιώνει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία με τα στελέχη της να σημειώνουν στον «π» ότι ο καταυλισμός συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς καμία άδεια πυρασφάλειας. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει άδεια πυρασφάλειας είναι περιττό να πάμε παρακάτω και να αναζητήσουμε αν κάτι είναι νόμιμο ή όχι. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη δικογραφία και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα περισσότερο», ανέφερε στέλεχος της Πυροσβεστικής στον «π».

«Τοποθετήθηκαν αλλά δεν λειτουργούν»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στον «π» ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το Μεταναστευτικό Γιώργος Καραμανής σημειώνοντας ότι ναι μεν οι λέβητες τοποθετήθηκαν ωστόσο ουδέποτε τέθηκαν σε λειτουργία.

«Η θέρμανση ακόμα και στις μεγάλες σκηνές γίνεται με ηλεκτρική θέρμανση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», επεσήμανε ο ίδιος.

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί;

Δεν πάει πολύς καιρός από το τελευταίο συμβάν στη Σούδα, όταν Αφγανοί μετανάστες προσπάθησαν να κάψουν ζωντανούς Αλγερινούς, πυρπολώντας τη σκηνή εντός της οποίας κοιμόταν. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι εντάσεις και τα επεισόδια μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων κάθε άλλο παρά προβλέψιμα μπορούν να χαρακτηριστούν, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το ποιος φορέας είναι εκείνος που τελικά μπορεί να εγγυηθεί ότι τα συγκεκριμένα ντεπόζιτα δεν θα αποτελέσουν «όπλα» στα χέρια εκείνων που πιθανά να επιχειρήσουν να κάψουν τον καταυλισμό για 3η φορά. 

Αερολέβητες πετρελαίου στις μεγάλες σκηνές της Σούδας.

 

Μαύρη προστατευτική σακούλα στο καπάκι ντεπόζιτου πετρελαίου για την αποφυγή εισόδου νερού σε αυτό. 

 

Οι δεξαμενές πετρελαίου ειναι "υδραυλικά" συνδεδεμένες με τους λέβητες, δηλαδή με σωληνώσεις πετρελαίου. 
Στη συγκεκριμένη φωτογραφία το φίλτρο πετρελαίου φαίνεται σκουρόχρωμο (τα περισσότερα έχουν διαφανή καπάκια), κάτι που μαρτυρά την πιθανή ύπαρξη πετρελαίου. 
 
 
Τα ντεπόζιτα προστατευμένα με ένα απλό σύρμα. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ