8.5.2013 10:26

Θέλουν το γιατρό τους

ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΑ ΝΕΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΘΕΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Οι περικοπές από την οικονομική κρίση δεν έχουν επηρεάσει μόνο την ποιότητα των παρεχόμενων ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών υγείας, αλλά και την κάλυψη των αναγκών παροχών υγείας και στα χωριά, αφού τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και οι ευπαθείς ομάδες να αισθάνονται εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, όπως φαίνεται, το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να καλύψει και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του κόσμου, με αποτέλεσμα η παρεχόμενη περίθαλψη να θυμίζει εποχές δεκαετιών που είχαμε πιστέψει ότι ανήκαν πια στο παρελθόν.

Στα Νένητα έως τη δεκαετία του 1980 είχαν μόνιμο γιατρό, νοσοκόμα και μαμή. Σήμερα, το χωριό των 1000 κατοίκων, του σχολικού κέντρου και του νηπιαγωγείου που εξυπηρετούν άλλα επτά χωριά της περιοχής και των 90 επαγγελματιών, δεν έχει γιατρό. Το αγροτικό του ιατρείο, που  στεγάζεται στο ισόγειο του πρώην δημαρχείου του παλιού δήμου Ιωνίας, είναι εξοπλισμένο από το τοπικό συμβούλιο, τους συλλόγους και ιδιώτες.

«Το νοσοκομείο μας έχει δώσει μόνο ένα κομπιούτερ, αλλά και αυτό πάει άχρηστο. Το 2011 ήρθε ο γιατρός Γιώργος Τουνισίδης, αλλά έμεινε μόνο τρεις μέρες και έφυγε για ειδικότητα, όπως του επιτρέπει ο νόμος. Από τότε είμαστε χωρίς υγειονομική περίθαλψη, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει έρθει γιατρός μόνο οκτώ φορές. Ήρθε ακόμη τη Μεγάλη Πέμπτη, αλλά είναι άγνωστο πότε θα μας επισκεφθεί και πάλι», δηλώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τάκης Ταναϊνης.

Από τότε έως τώρα, μετά τον Γ. Τουνισίδη, πρόσφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του ο γενικός  γιατρός του Κέντρου Υγείας Πυργίου Χαρίλαος Χιωτάκης. Στη συνέχεια, η απουσία περίθαλψης είναι σχεδόν ολοκληρωτική, με κάλυψη μόνο τριών τεσσάρων – ημερών από γιατρούς άλλων χωριών.

Διαμαρτυρίες

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαμαρτύρονται στη διοίκηση του νοσοκομείου, την Περιφέρεια, το δήμο και έχουν δημοσιοποιήσει το πρόβλημα τους μέσω του τύπου το τοπικό συμβούλιο, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του σχολικού κέντρου και του νηπιαγωγείου, ο εκπολιτιστικός σύλλογος Βοκαριάς και η ομάδα του Κανάρη.                    

Έχουν κουραστεί να κάνουν επίσημα διαβήματα και να μην βλέπουν ανταπόκριση.

«Ο διοικητής του νοσοκομείου Παντελής Μπουμπάρης και ο υπεύθυνος των αγροτικών ιατρείων Κώστας Ορφανούδης μας εμπαίζουν. Ο πρώτος έχει πλήρη άγνοια του θέματος και ο δεύτερος μας κοροϊδεύει. Από την Περιφέρεια έχουμε μόνο υποσχέσεις για συνεργασία με το νοσοκομείο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα».

Το τοπικό συμβούλιο έχει φτάσει να διαθέτει ως δέλεαρ δωρεάν σπίτι στο γιατρό, αλλά και αυτό δεν έχει αποδώσει.

Υπάρχει ενδιαφερόμενος

Οι Νενητούσοι ζητούν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα, υποστηρίζουν ότι υπάρχει γιατρός που δέχεται να πάρει οργανική θέση και να μείνει στο χωριό και επισημαίνουν ότι με βάση τη νομοθεσία, όπως τους ενημέρωσαν από το κεντρικό Τμήμα Γενικής Ιατρικής Αγροτικών Ιατρείων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μετά από απουσία ενός  έτους πρέπει η κενή θέση να καλύπτεται. Ζωτική ανάγκη θεωρούν και την κάλυψη των ελλείψεων υγειονομικού υλικού, που όπως υποστηρίζουν δεν έχει ανανεωθεί την τελευταία 20ετία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ