26.6.2014 14:15

Θα τη σώσει το σαραντάμερο;

• ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΗ Η … ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η αναπόφευκτη σύγκριση με την αυξητική (εκρηκτική για κάποιες περιοχές) τάση των τουριστικών μεγεθών στην υπόλοιπη χώρα, έχει αυξήσει κατακόρυφα τον προβληματισμό τοπικά. «Κάτι δεν πάει καλά», συμφωνούν πια όλοι, καθώς βλέπουν τον Ιούνιο να κλείνει με επιδόσεις … Μαϊου, για να μην πούμε Απριλίου.

Η ελάχιστη τόνωση από τις δυο – τρεις εβδομαδιαία πτήσεις charter είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών συντήρησης των διάσπαρτων επιχειρήσεων στην ύπαιθρο του νησιού που προσβλέπουν στον τουρισμό. Οι προσδοκίες ότι θα υπήρχε κοσμοπλημμύρα από τα τουρκικά παράλια μάλλον διαψεύδονται, ίσως να πιάσαμε ταβάνι το περασμένο καλοκαίρι. Για εσωτερικό τουρισμό ας μη μιλάμε καλύτερα, φαντάζει ιεροσυλία…

Οι πρώτες ενδείξεις για τις τουριστικές επιδόσεις του νησιού είναι αποκαρδιωτικές και αποθαρρυντικές για όσους λιγοστούς επενδύουν ακόμη στην ήπια μορφή ανάπτυξης του.

Οι ελπίδες όλων μεταφέρονται στο σαραντάμερο 15 Ιουλίου – 25 Αυγούστου, καθώς παραδοσιακά αμέσως μετά κλείνει βίαια η στρόφιγγα των εισροών. Με τέτοιες επιδόσεις όμως, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι εκείνο το διάστημα δεν θα πέφτει καρφίτσα, είναι δυνατόν να συντηρηθούν επιχειρήσεις με υποχρεώσεις ενός ολόκληρου χρόνου;

Αυτός ο φαύλος κύκλος της μιζέριας είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα  οδηγήσει σε αναστολή εργασιών πολλές από τις προσανατολισμένες σε ποιοτικά χαρακτηριστικά μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις του νησιού. Κι εδώ θα πρέπει να δοθεί η πρώτη μάχη της νέας δημοτικής αρχής. Η ίδια αναλαμβάνει από 1η Σεπτεμβρίου, δεν φέρει καμία ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα. Θα είναι υποχρεωμένη όμως να ξεκινήσει άμεσα μια στρατηγική «τόνωσης ηθικού» των τουριστικών επιχειρήσεων. Να τις πείσει ότι θα πρέπει να αντέξουν τη βαρυχειμωνιά, να μην καταθέσουν τα όπλα μέσα στο 2015.

Η στρατηγική αυτή δεν θα  πρέπει να στηριχτεί στα λόγια. Έμπρακτες αποδείξεις  θα απαιτηθούν, χωρίς τη δυνατότητα άμεσης χρήσης εργαλείων. Για αυτό μάλλον θα πρέπει πρόωρα να την απασχολήσει το θέμα, γιατί φοβάμαι ότι οι πρώτες μέρες εγκατάστασης της απορροφώνται απ’ τη βάρβαρη καθημερινότητα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ