18.10.2016 17:27

«Θα τη βγάλουν με κουβέρτα…»

ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, Ο ΜΕΣΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ

Οι καταναλωτές καλούνται φέτος να βάλουν ακόμη πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για να θερμανθούν με πετρέλαιο, ενώ ακόμη και όσοι θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης, θα αγοράσουν λιγότερα λίτρα επειδή αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Η τιμή λίτρου κυμαίνεται από  94,5 έως 95.00 λεπτά, δέκα λεπτά ακριβότερα από πέρσι που είχε  ξεκινήσει από 83 λεπτά. Οι παραγγελίες στα πρατήρια κινούνται ακόμη από μηδενικό έως πολύ χαμηλό επίπεδο.

Από τον Ιανουάριο μάλιστα θα γίνει ακόμη ακριβότερη η τιμή του πετρελαίου κατά 10 λεπτά αν επεκταθεί το Φ.Π.Α και στα νησιά μας από 17% σε 24%, όπως έχει αναγγελθεί. Η πιθανότητα να επεκταθεί το σημερινό  καθεστώς έως τον Ιούνιο, προς το παρόν βρίσκεται στο επίπεδο της διερεύνησης.

«Η αύξηση οφείλεται κυρίως  στις αυξήσεις  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 23 σε 28 λεπτά το λίτρο και των τιμών πώλησης των διυλιστηρίων κατά ένα λεπτό περίπου», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Χίου Ηλίας Σαββάκης.

 « Ο κόσμος περιμένει να δει τον καιρό, που θα παίξουν οι τιμές», τονίζει ο Παντελής Μπίκας, ενώ ο Νίκος Ανταλής προσθέτει  ότι σε αντίθεση με πέρσι φέτος δεν έχει κάνει ακόμη «σεφτέ».

« Ο κόσμος ρωτούσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακόμη δεν μου έχει παραγγείλει κανείς», ομολογεί.

Κρυώνουν

 Ο Η. Σαββάκης προβλέπει ότι οι ένοικοι των περισσότερων πολυκατοικιών θα επιλέξουν να μη βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και μεμονωμένοι ιδιώτες θα είναι  πολύ διστακτικοί.

«Πολλοί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά ούτε να στραφούν και σε άλλα είδη. Θα τη βγάλουν πάλι με κουβέρτα μέσα στο σπίτι. Δυστυχώς υπάρχουν πολλές οικογένειες που κάθονται και κρυώνουν. Ας ελπίσουμε να έχουμε ελαφρύ χειμώνα όπως πέρσι».

Προσφορές

Για να κάνουν ελκυστικότερο το προϊόν και να υπάρξει ανταποδοτική προσέλκυση καταναλωτών , οι τοπικοί πρατηριούχοι δεν χρεώνουν χιλιόμετρα μεταφοράς των καυσίμων και οι εταιρίες κάνουν διευκολύνσεις με τη συνεργασία τραπεζών.

«Πάμε το πετρέλαιο στα σπίτια χωρίς να χρεώνουμε χιλιόμετρα, εισπράττουμε μόνο ότι γράφει η αντλία. Απορροφάμε το κόστος για να διευκολύνουμε τον πελάτη», δηλώνει ο Π Μπίκας.

Αρκετές εταιρίες καυσίμων συνεργάζονται με τράπεζες  και προσφέρουν δυνατότητα αγοράς με  πιστωτικές κάρτες και άτοκες δόσεις, χωρίς όριο λίτρων και  χρονοδιάγραμμα.

Μην καθυστερείτε

Ο Ν. Ανταλής όμως χτυπάει το κουδούνι του κινδύνου και  συνιστά στους καταναλωτές να βάλουν τώρα καύσιμα, γιατί όσο καθυστερούν, θα είναι εις βάρος τους

"Αν από 1η Ιανουαρίου του 2017 μας πάνε στο 24%  και αν οι παραγωγοί πετρελαίου  αυξήσουν την τιμή του βαρελιού από 52 δολάρια που είναι σήμερα στα 60, όπως ζητούν θα αυξηθούν πάρα πολύ οι τιμές όλων των καυσίμων".

Προπληρωμή 

Η απειλή να μείνουν από πετρέλαιο χιλιάδες νοικοκυριά στην μέση του χειμώνα μεγαλώνει από μια «πρωτοτυπία» του επιδόματος:

Τα νοικοκυριά πρέπει να προπληρώσουν το ακριβότερο φέτος  πετρέλαιο θέρμανσης και θα εισπράξουν την επιδότηση όταν έχουν αρχίσει τα θαλάσσια μπάνια, όπως και κάθε χρονιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ