17.9.2013 8:28

Θα μπει σε τάξη;

ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ

Σε καθαρά εμπορικό πεζόδρομο με ολική απαγόρευση δικύκλων και οχημάτων, ακόμα και αυτών της τροφοδοσίας, θα μετατραπεί από αυτή την εβδομάδα η Απλωταριά αφού σήμερα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ψηφιστεί από την Επιτροπή Κυκλοφορίας του Δήμου η κανονιστική διάταξη που θα ρυθμίζει επί της ουσίας τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων στην εμπορικότερη οδό του νησιού.

Τι προβλέπει η διάταξη

…για την τροφοδοσία

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής η Απλωταριά θα είναι εμπορικός πεζόδρομος για όλο το 24ωρο και όχι μόνο τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.  Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η διέλευση κάθε μορφής οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων τροφοδοσίας, ακόμα και μετά το κλείσιμο της αγοράς, καθώς και η στάθμευση κατά μήκος της οδού με εξαίρεση τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Η τροφοδοσία θα γίνεται με ειδικά καρότσια μέσα στον πεζόδρομο έως τις 10:00 κάθε πρωί και ως εκ τούτου οι μεταφορικές εταιρίες και οι εταιρίες τροφοδοσίας ή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τα συγκεκριμένα καρότσια αυτά.

…για την καθαριότητα

Σημαντικές πάντως είναι οι αλλαγές που θα επέλθουν στο ζήτημα της καθαριότητας καθώς οι απλοί κάδοι απορριμμάτων σταδιακά θα αποκατασταθούν με press container τα οποία θα τοποθετηθούν δίπλα από τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης και συγκεκριμένα στις οδούς 11ης Νοεμβρίου, Ευστρατίου Αργέντη και Πασπάτη.

… για τα τραπεζοκαθίσματα

Ιδιαίτερο προβληματισμό πάντως προκαλεί η εισήγηση της Επιτροπής στο θέμα της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων για τις καφετέριες και τα μπαρ που δραστηριοποιούνται εντός της Απλωταριάς καθώς είναι γενικόλογη, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τα συμφέροντα των ιδιοκτητών.

«Η οδός Απλωταριάς είναι πρωτίστως εμπορικός δρόμος. Για το λόγο αυτό προτείνεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης να απαγορεύεται κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς. Μετά το κλείσιμο της αγοράς θα μπορούσε να επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην προβολή της κύριας όψης των καταστημάτων, όπως συμβαίνει γενικότερα, με σεβασμό στον πεζό και αφήνοντας ελεύθερο τον οδηγό όδευσης τυφλών», είναι η εισήγηση της επιτροπής η οποία όμως αφήνει ανοιχτά πολλά παράθυρα για τον τρόπου που ιδιοκτήτες καφέ θα χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη διάταξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση πάντως είναι και ο προβληματισμός του Εμπορικού Συλλόγου Χίου που στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής θα παραστεί προκειμένου να ζητήσει σαφέστερη περιγραφή της συγκεκριμένης διάταξης με ακριβείς προϋποθέσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ