21.5.2014 11:44

Θα μας λέει τον καιρό

ΣΤΟ 1ο ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Το δικό του μετεωρολογικό δελτίο καιρού για το νησί μας είναι σε θέση να εκδίδει πλέον το 1ο Λύκειο Χίου, ύστερα από την εγκατάσταση και λειτουργία αυτόματου Μετεωρολογικού Σταθμού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: “ΚΛΙΜΑ – ΚΑΙΡΟΣ - ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ”. Ο σταθμός αυτός από την έναρξη της λειτουργίας του αποτελεί ένα  σύστημα καταγραφής καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο για την ευρύτερη περιοχή της Χίου.
   Στα πλαίσια του Προγράμματος υπήρξε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε με την τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνεργάστηκαν η ομάδα του Αστεροσκοπείου (κ.κ. Κώστας Λαγουβάρδος και Ιωάννης Κωλέτσης) με την ομάδα των 40 μαθητών του σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τους μαθητές επέβλεπαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος: Νίκος Κουφούδης (Φυσικός), Λευτέρης Μίμαρος (Μαθηματικός) και Γιάννης Συρρής  (ΚαθηγητήςΠληροφορικής).
Ο σταθμός παρέχει μετρητικά στοιχεία του παρόντος καιρού και συνεχή ροή δεδομένων που ανανεώνονται ανά 10 λεπτά σε 24ωρη βάση.Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει ψηφιακό σύστημα καταγραφής των δεδομένων και διαδικασία αυτόματης μετάδοσης τους μέσω internet στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα δεδομένα αυτά είναι στη διάθεση του κοινού από την ιστοσελίδα του σχολείουhttp://1lyk-chiou.chi.sch.gr και από την ιστοσελίδα:www.meteo.gr/stations/chios. Το ιστορικό των δεδομένων αποθηκεύεται τόσο στο 1ο Γενικό Λύκειο Xίου όσο και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
   Στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει ο Μετεωρολογικός σταθμός ένα χρήσιμο εργαλείο στην κοινωνία της Χίου, παρέχοντας μετεωρολογική υποστήριξη σε τοπικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς, όπως και σε Μέσα Μαζικής ενημέρωσης.
   Επιπλέον θα αποτελέσει μια πολύτιμη βάση για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου μας να μελετήσουν τα φυσικά φαινόμενα, τους μηχανισμούς εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, να κατανοήσουν την κλιματική αλλαγή και να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον άνθρωπο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ