13.1.2017 13:55

Θα απέχει η Χιακή Συμπολιτεία από την παρουσίαση του master Plan

Την άποψη της για το  master plan του λιμανιού το οποίο δεν αποδέχεται ως τέτοιο, αναφέρει για ακόμη μια φορά με επιστολή της προς τον δήμαρχο Χίου με αφορμή την παρουσία του την Κυριακή και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, η Χιακή Συμπολιτεία. Θεωρεί ότι η παρουσίαση της Κυριακής παρουσιάζεται από τη δημοτική αρχή ως πρόταση μονόδρομος, δηλώνει αποφασισμένη να μην συμμετέχει σε αυτήν και ζητά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, δεσμευόμενη ότι με παρεμβάσεις της θα ενημερώσει σχετικά την τοπική κοινωνία

Αναλυτικά η επιστολή:

 Μετά από ενδελεχή μελέτη του προτεινόμενου «Γενικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (MASTER PLAN) Λιμένων Χίου, Μεστών, Λιμνιών, Ψαρών και Οινουσσών», αναδείξαμε τις ανεπάρκειες, ασάφειες και αστοχίες του με δημόσια αναλυτική τοποθέτησή μας την οποία επισυνάπτουμε. Περιοριζόμαστε απλώς να επισημάνουμε τα εξής:
 Το προτεινόμενο Σχέδιο σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στον τίτλο του. Αγνοεί προκλητικά τη μελέτη σεναρίων που συμπεριλαμβάνουν την εποχική χρήση του διαθέσιμου λιμένα των Μεστών συμπληρωματικά-υποστηρικτικά, παρότι αυτό προκύπτει αυθόρμητα ως πολύ λογικό σενάριο με βάση τα δεδομένα του ίδιου του master plan.
    Προτείνει έργα υψηλότατου κόστους, αμφίβολης σκοπιμότητας και δυνατότητας υλοποίησης, τα οποία τραυματίζουν το πρόσωπο της πόλης της Χίου.
    Δεν ξεκαθαρίζει το δημόσιο καθεστώς του λιμανιού, αντιθέτως με την υπαγωγή του 40% (προς το παρόν) στο υπερΤΑΙΠΕΔ ανοίγει το δρόμο για πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες της Χίου. 
    Δεν περιέχει κανενός είδους χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα, το κόστος τους και τις πηγές άντλησης πόρων. 
    Εγκαταλείπει, κατά τρόπο απαράδεκτο, την εναλλακτική/συμπληρωματική χρήση του Λιμένα των Μεστών κατά την περίοδο αυξημένης κίνησης. Υπενθυμίζουμε ότι για το Λιμένα Μεστών έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια από δημόσιο χρήμα και υπολείπονται μικρές παρεμβάσεις για να καταστεί πλήρως λειτουργικός. 
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι η εκδήλωση της προσεχούς Κυριακής 15 Ιανουαρίου, αποτελεί μονάχα μια οργανωμένη προσπάθεια διαφήμισης της προτεινόμενης λύσης ως μονόδρομο και δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετέχουμε. 
Πόσο μάλλον που αντί για διαβούλευση σε σχέδιο master plan αυτή έχει επικοινωνηθεί εσφαλμένα ως παρουσίαση κάποιου δεδομένου master plan. Κρατάμε τη δέσμευση του δημάρχου ότι το σχέδιο master plan πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα είμαστε εκεί για να συμβάλουμε με την κριτική και την πρότασή μας. Παράλληλα, θα ενημερώσουμε με σειρά πρωτοβουλιών το σύνολο των συμπολιτών μας σε ολόκληρη τη Χίο και θα τοποθετηθούμε αναλυτικά και σε βάθος στα αρμόδια θεσμικά όργανα.  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ