3.5.2013 18:03

Τέλος του χρόνου στη θέση του ο μιναρές

ΣHMANTΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΑΤΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Στο τέλος του τρέχοντος έτους θα έχουν ολοκληρωθεί η επισκευή και το στήσιμο του μιναρέ στο Μετζιτιέ Τζαμί στην πλατεία Βουνακίου. Η εξάμηνη παράταση των εργασιών κρίθηκε αναγκαία όταν αποκαλύφθηκαν τα μεγάλα προβλήματα στα θεμέλια του μνημείου που δεν ήταν δυνατόν να εντοπισθούν πριν από την ολική του καθαίρεση. Η εκτεταμένη  διάβρωση  είχε επιφέρει την πολύ μεγάλη κλίση προς τα δεξιά, που  αποτελούσε κίνδυνο για τους περιοίκους και τα καταστήματα  στον πεζόδρομο της οδού Αεροπόρου Βασιλειάδη.

Οι δυσκολίες του εγχειρήματος ήταν μεγάλες ωστόσο η Εφορεία Νεότερων Μνημείων, δουλεύοντας με το σύστημα της αυτεπιστασίας και αναθέτοντας κάποιες εργασίες σε εργολάβους με μειοδοτικούς διαγωνισμούς κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τις εργασίες στερεοποίησης των θεμελίων και έχει αρχίσει την επανατοποθέτηση των πρώτων τμημάτων της βάσης του μιναρέ.

Η αποκατάσταση

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Μαρία Ταπανλή /Δανιά, τα τμήματα του μνημείου που αποκαθηλώθηκαν έχουν αριθμηθεί κατά σειρά έχουν καταγραφεί και σχεδιαστεί κομμάτι κομμάτι. Πέρασαν από όλους του προβλεπόμενους ελέγχους, έγιναν οι συγκολλήσεις, τα πολύ φθαρμένα τμήματα της πέτρας αντικαταστάθηκαν με νέα από τους μάστορες πελεκάνους που δουλεύουν εντατικά, εγκαταστάθηκαν οι εσωτερικοί και εξωτερικοί μεταλλικοί κλωβοί που διασφαλίζουν τη σωστή και ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και έχουν επανατοποθετηθεί τα θεμέλια και η βάση του μιναρέ έως  την πόρτα εισόδου.

 Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς για να παραδοθεί και πάλι το έργο στο κοινό και την ιστορία με τεχνική αποκατάσταση και προοπτικές διατήρησης που τηρούν όλες τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές.

Το έργο είναι ενταγμένο στο περιφερειακό πρόγραμμα πολιτισμού του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό περίπου 950.000 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ