29.7.2016 19:25

Τέλος και ο «Αξάνεμος»

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΧΑΡΟΥΛΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥΣ

Από το 2010 ως σήμερα ο Σύλλογος Καλαμωτουσίων Αττικής με το Φεστιβάλ Αξάνεμος άλλαξε τον πολιτιστικό άνεμο του καλοκαιριού στην Καλαμωτή και στην Νότια Χίο.

Με τη συνεργασία των τοπικών αρχών, των χορηγών, των δεκάδων εθελοντών και των χιλιάδων επισκεπτών και συμμετόχων στις εκδηλώσεις μας κατάφερε να προσφέρει τέχνη και ψυχαγωγία στο κοινό με αγάπη για τον τόπο και σεβασμό στους εργαζόμενους και τους καλλιτέχνες.

Κορυφαίο γεγονός τα τελευταία χρόνια υπήρξε η διοργάνωση της συναυλίας της αυγουστιάτικης πανσελήνου στον αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού που χαρακτηρίστηκε από την ευαισθησία και το ταλέντο του αγαπημένου φίλου και καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Περαντάκου, στην μνήμη του οποίου αφιερώθηκε μετά το 2013 το Φεστιβάλ.

Η συναυλία στον αρχαϊκό οικισμό, με την ανταπόκριση των χιλιάδων επισκεπτών που προσείλκυσε, συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρησή του χώρου, ως ανοικτού και επισκέψιμου, σε μια περίοδο που αμφισβητούνταν έντονα το καθεστώς της λειτουργίας του. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η συναυλία της Αυγουστιάτικης πανσελήνου του 2012, που καθήλωσε περίπου 3.000 επισκέπτες, στάθηκε η αιτία το Υπουργείο Πολιτισμού να διατηρήσει, με απόφαση του, επισκέψιμο το χώρο. Άλλωστε εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε αγαστή συνεργασία μεταξύ του Συλλόγου μας και των Υπευθύνων της Τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων, με συνέπεια και σεβασμό στις υποχρεώσεις εκατέρωθεν.

Τα προβλήματα

Φέτος ο σύλλογος προχώρησε πολύ νωρίς σε συνεννόηση με σπουδαίους και δημοφιλείς καλλιτέχνες, ώστε να καταφέρει να διατηρήσει το Φεστιβάλ στην ίδια υψηλή ποιότητα, με χρηματοδότη, το κοινό της κεντρικής συναυλίας, τα έσοδα της οποίας καλύπτουν τις  λιγότερο εμπορικές και δωρεάν δράσεις του.

Όμως εξαιτίας των έργων στο Εθνικό Στάδιο Χίου και την απουσία άλλου μεγάλου πρόσφορου χώρου η συναυλία με τον Γιάννη Χαρούλη ακυρώθηκε θέτοντας σε κίνδυνο την διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

Οι μεγάλες προσπάθειες των μελών του Συλλόγου να οργανώσουν με δικούς τους πόρους και τη συνδρομή του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου, τουλάχιστον τη συναυλία στην Αυγουστιάτικη πανσέληνο στον αρχαιολογικό χώρο του Εμποριού, δεν μπόρεσαν να αποδώσουν καρπούς «εξαιτίας της δυσκαμψίας και της τυπολατρίας της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων», όπως αναφέρουν τα μέλη.  

«Άλλωστε η ταλαιπωρία των καλλιτεχνών, των παιδιών της Χορωδίας, ημών των διοργανωτών και των υπευθύνων του ήχου, την περσινή χρονιά ήταν πρόκριμα γι’ αυτό που ακολούθησε φέτος.

Στο τέλος του Ιουλίου δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε κι άλλο για να προγραμματίσουμε μια εκδήλωση που διεξάγεται με τεράστια επιτυχία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ως Σύλλογος και μη κερδοσκοπικός φορέας δε θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο τη δουλειά των καλλιτεχνών, ούτε να διαψεύσουμε τις προσδοκίες του κοινού μας με μια ενδεχόμενη ματαίωση της αυγουστιάτικης συναυλίας μας.

Ως Φεστιβάλ Αξάνεμος ευχαριστούμε όλους όσους προσπάθησαν να διεξαχθεί και φέτος το Φεστιβάλ, τους φίλους εργαζόμενους του αρχαιολογικού χώρου και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου που προθυμοποιήθηκε να μας συνδράμει. Ζητάμε συγγνώμη από τον κόσμο που περιμένει τη συναυλία της Πανσελήνου, αλλά δεν μπορούμε σε αυτό το πλαίσιο να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας.

Ελπίζουμε ότι στις μελλοντικές χρονιές οι αιρετοί άρχοντες και οι διοικητικοί παράγοντες του νησιού θα αγκαλιάσουν πιο στοργικά τις προσπάθειες για πολιτισμική δημιουργία και ψυχαγωγία για τους επισκέπτες και τους κατοίκους», καταλήγει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καλαμωτουσίων Αττικής

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ