28.2.2013 17:53

Τελευταία έξοδος

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΣΕΖΟΝ

Έπεσε σήμερα η αυλαία της κυνηγητικής περιόδου, μιας σεζόν πολύ δύσκολης και διαφορετικής από τις παλιότερες. Δεν θα είναι λίγοι οι κυνηγοί, οι παλιοί βεβαίως, που θα αναπολούν τις εποχές που κυνηγούσαν έως και τον Ιούλιο σχεδόν (πολύ παλιά), ή τον Απρίλιο (έως τα τέλη της 10ετίας του 1960).

Ολοκληρώθηκε μια σεζόν με πολλές και σημαντικές αλλαγές, λόγω των συνεπειών της καταστροφικής φωτιάς της Νότιας Χίου. Περιορισμός κυνηγότοπων και εξόδων για την πέρδικα και το λαγό, λιγότερες άδειες κυνηγιού ως απότοκο της οικονομικής κρίσης, γεγονός που επιδείνωσε το οικονομικό πρόβλημα του Συλλόγου και ανάγκασε τη διοίκηση να αυξήσει το κόστος της άδειας για να καταφέρει την επόμενη σεζόν να καλύψει μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της.

Μάλλον όμως θα καταφέρει να γίνει το εντελώς αντίθετο, να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι άδειες, αφού η αυξανόμενη οικονομική κρίση θα αναγκάσει πολλούς  λάτρεις του σπορ να βάλλουν τα όπλα τους στη ναφθαλίνη, ή να βγάλουν περιφερειακές άδειες που είναι φθηνότερες και τους δίνουν τη δυνατότητα να κυνηγήσουν εκτός Χίου στα όρια της περιφέρειας μας, με δεδομένο το ότι, αν συνεχιστούν οι υπάρχουσες συνθήκες, τα θηράματα αναμένεται να είναι ακόμη λιγότερα.

Στα αρνητικά της σεζόν και η συνεχιζόμενη αντιπαλότητα πολλών κυνηγών με τη Β`ΚΟΑ και κατ’ επέκταση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Χίου, που δείχνει προσδεμένο στο άρμα του προέδρου της Παντελή Λεμάνη και εκτελεί κατά γράμμα τις επιλογές και τις εντολές του, γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Μόνιμη πληγή η δράση των λαθροθήρων, αλλά και η ανικανότητα των αρχών να επιβάλλουν την τάξη και την τήρηση των νόμων. Στα αρνητικά και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη λειτουργία των θηροφυλάκων του Συλλόγου (κυρίως) και της Ομοσπονδίας, υπόθεση που μόνο κακό κάνει στο κυνηγητικό κίνημα.

Υπάρχουν όμως και τα θετικά στοιχεία της σεζόν που λήγει.

Οι κυνηγοί και ο Κυνηγητικός Σύλλογος εισέπραξαν τα εύσημα από την πολιτεία και τον απλό κόσμο για την προσφορά τους σε όλα τα πύρινα μέτωπα τη δύσκολη περσινή θερινή περίοδο.

Ο εθελοντισμός φαίνεται να δυναμώνει και να εδραιώνεται στην συνείδηση όλο και περισσότερων κυνηγών. Ακόμη, παρά την πολεμική που δέχεται, η διοίκηση προσπαθεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στον κυνηγητικό καμβά, τα νέα άτομα που μπήκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν όρεξη για δουλειά κι έχουν κατακτήσει την αναγνώριση της εντιμότητας τους ακόμη και από αυτούς που διαφωνούν έντονα με αποφάσεις και ενέργειες τους. Λάθη τους καταλογίζονται, όχι όμως και  αδιαφανείς σκοπιμότητες.

Το διάστημα που ακολουθεί θα είναι πολύ δύσκολο. Αναμένονται  δυσμενείς εξελίξεις  για το κυνήγι και τους κυνηγούς, η επόμενη σεζόν μυρίζει μπαρούτι για πολλούς λόγους κι  ελπίδα και ευχή αυτών που δεν έχουν αλλότρια συμφέροντα είναι να επικρατήσει η λογική σε όλες τις πλευρές.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ