4.9.2013 15:35

Τεχνολογία, Σύνορα, Αναπηρία

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 6 ΕΩΣ ΤΙΣ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Το ακαδημαϊκό εργαστήριο Τεχνολογία, Σύνορα, Αναπηρία είναι το πρώτο μιας σειράς διεθνών διεπιστημονικών ακαδημαϊκών εργαστηρίων στην Ιστορία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία και Ανθρωπολογία της Τεχνολογίας και της Επιστήμης που σχεδιάζεται να διοργανωθούν στη Χίο.  Ο σκοπός των εργαστηρίων αυτών είναι να συμβάλουν στην αξιοποίηση των παραπάνω κλάδων στο πλαίσιο διαμόρφωσης Τεχνολογικής και Επιστημονικής Πολιτικής για κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας.

Η Χίος, τόπος διοργάνωσης του εργαστηρίου, είναι μια συνοριακή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας υπομελετημένης αναμέτρησης τεχνολογιών, όπως, για παράδειγμα, των τεχνολογιών που διαθέτουν οργανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν την Frontex και των τεχνολογιών με τις οποίες οι μετανάστες επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτής της αναμέτρησης δοκιμάζεται στη χρήση ένα εύρος τεχνικών, από εξελιγμένες θερμικές κάμερες ανίχνευσης και άλλες προηγμένες ηλεκτρονικές διατάξεις μέχρι πολύ υποτυπώδεις τεχνικές (π.χ. λαστιχένιες βάρκες και σωσίβια).

Οι συμμετέχοντες, καθηγητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές που ειδικεύονται στην μελέτη της τεχνολογίας από την οπτική των ανθρωπιστικών και των κοινωνικών επιστημών, θα εστιαστούν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συνδιαμορφώνονται τα σύνορα (στην προκειμένη περίπτωση τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και η τεχνολογία (μέσω συγκεκριμένης χρήσης).

Επειδή η τεχνολογική αναμέτρηση στα σύνορα παράγει και μια σειρά αναπηριών (σωματικών και ψυχικών), θα δοθεί ειδικό βάρος στη μελέτη της συνδιαμόρφωσης τεχνολογίας, συνόρων και αναπηρίας. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα συζητηθεί διεξοδικά ένα αριθμός κειμένων που έχει προδιανεμηθεί και θα παρουσιαστούν ερευνητικές εργασίες που αναφέρονται στη θεματική του εργαστηρίου.

Τα συμπεράσματα του εργαστηρίου θα ανακοινωθούν στο διεθνές συνέδριο ‘Democracy and Technology’, το οποίο διοργανώνεται από το διευρωπαϊκό ερευνητικό δίκτυο ‘Tensions of Europe’ στις 18-21 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.

Διοργάνωση:

-Τέλης Τύμπας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Επιστημονική Επιτροπή:

-Βασίλης Γαλής, Senior Lecturer, The Swedish Institute for Disability Research, Örebro University, Σουηδία

-Σπύρος Τζόκας, Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα

- Γιώργος Μουτάφης, The darker side of the Mediterranean sea: photos from the frontline of migration to Europe (http://www.whenyoudontexist.eu)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ