2.5.2014 9:53

Ταυτότητες μέσα σε λίγα λεπτά

To πρώτο βήμα για την κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης πραγματοποιεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Με το βήμα αυτό, το Δημόσιο επιδιώκει παράλληλα να αυξήσει την ασφάλεια και να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των αστυνομικών δελτίων ταυτότητας.

Η νέα υπηρεσία έχει αναπτυχθεί με πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αφορά την ηλεκτρονική επικοινωνία του πληροφοριακού συστήματος «Police Online» της ΕΛ.ΑΣ. με το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ)» του υπουργείου Εσωτερικών. Σήμερα η έκδοση ταυτότητας απαιτεί 3 έως 5 μέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών από τον πολίτη (πιστοποιητικό γέννησης και φωτογραφίες). Η καθυστέρηση στην έκδοσή της οφείλεται στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τις αστυνομικές αρχές των στοιχείων που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος. Η αναζήτηση αυτή επιβλήθηκε καθώς οι αστυνομικές αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με πληθώρα πλαστών πιστοποιητικών που δημιούργησαν μεγάλο αριθμό γνήσιων ταυτοτήτων, οι οποίες όμως βασίζονταν σε εικονικά στοιχεία.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, αρχικά σε επιλεγμένα αστυνομικά τμήματα και στη συνέχεια στο σύνολό τους, ο πολίτης θα προσέρχεται στην αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, όπου θα δηλώνει προφορικά τα στοιχεία του. Αυτά θα καταχωρίζονται σε πρότυπο αίτησης στη σχετική εφαρμογή και μετά την άντληση των απαραίτητων πληροφοριών από το Εθνικό Δημοτολόγιο. Η αίτηση, που θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, θα τυπώνεται και ο πολίτης απλά θα την υπογράφει. Στη συνέχεια, μέσω του πληροφοριακού συστήματος θα εκτυπώνεται η ταυτότητα και θα παραδίδεται στον ενδιαφερόμενο με ασφάλεια, χωρίς λάθη και μέσα λίγα λεπτά της ώρας.

Η επιτάχυνση, ωστόσο, της διαδικασίας δεν θα γίνει σε βάρος της ασφάλειας. Η νέα διαδικασία θα περιλάβει ειδικό έλεγχο ταυτοπροσωπίας του ενδιαφερομένου, πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Ο έλεγχος θα βασιστεί στην «εξέταση» του ενδιαφερομένου σε τρεις τυχαίες ερωτήσεις με δημοτολογικά στοιχεία π.χ. σχετικά με τον αριθμό των τέκνων του, το όνομα του αδελφού του κ.λπ. Αν μια απάντηση είναι λάθος, οι αστυνομικές αρχές θα κρίνουν αν θα πρέπει να προχωρήσει η έκδοση του δελτίου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η νέα διαδικασία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο Δημόσιο και την κοινωνία. Θα εξοικονομήσει 200.000 εργατοώρες ετησίως σε δημοτικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς που ασχολούνται σήμερα στην έκδοση νέων ταυτοτήτων. Ακόμη περισσότερες εργατοώρες θα εξοικονομήσουν οι πολίτες. Πολύ σημαντικό είναι το ότι για πρώτη φορά δύο κρατικές υπηρεσίες αποφάσισαν να «μιλήσουν» μεταξύ τους για το καλό του Δημοσίου και των πολιτών. Πολλοί δε εκτιμούν ότι αυτή η πρώτη G2G, δηλαδή Government-to-Government ηλεκτρονική εφαρμογή, θα αποτελέσει μόνον την αρχή και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Ηδη δρομολογείται η περαιτέρω απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης διαβατηρίων.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ