28.1.2015 11:25

Τα ξύλινα τείχη θα μας σώσουν;

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΥΜΙΑΝΩΝ ΕΧΟΥΝ «ΑΜΠΑΡΩΣΕΙ» ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

Τον χρησμό του μαντείου των Δελφών προς τους Αθηναίους, ότι η πόλη θα σωθεί από τα ξύλινα τείχη, εφαρμόζουν στην πράξη οι κάτοικοι των νότιων περιοχών των Θυμιανών και του Φραγκοβουνίου για να προστατέψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τις συνεχείς πλημμύρες. Έχουν υψώσει ξύλινα τείχη στις εισόδους των σπιτιών, των οικοπέδων και των κτημάτων τους, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να εμποδίσουν την εισβολή των νερών όταν η βροχή είναι σε φυσιολογικά ή ανεκτά επίπεδα.
Όταν τα φαινόμενα είναι έντονα, δεν τους σώζει τίποτα. Μόνη λύση είναι τα γκρεμίσματα των τοίχων που δίνουν διέξοδο και οδηγούν τα νερά στα χωράφια. Έτσι καταστρέφεται μόνο η παραγωγή τους, δηλαδή αναγκαστικά επιλέγουν τη μικρότερη καταστροφή για να γλυτώσουν τα σπίτια τους. Η περιοχή της Μαρουλούς, οι κεντρικοί οδοί Χαλκούση, Ειρήνης Παϊδούση, Μικέ Παϊδούση, Ροδοκανάκη, Αγ. Αναστασίας και οι περισσότερες από τις παρόδους τους μετατρέπονται για πολλές μέρες σε ορμητικούς χείμαρρους και λίμνες.  
 
Έχουν αποτύχει όλα τα έργα υποδοχής των νερών της βροχής  που έχουν γίνει κατά καιρούς. Τα νερά των Θυμιανών,  των Σπηλαδίων και του Τάλλαρους καταλήγουν στα χαμηλότερα μέρη, τα δικά μας και μας καταστρέφουν», δηλώνουν στον «π» οι  Μιχάλης Μαρής, Αριστείδης Αξιώτης και Κώστας Αλιφιεράκης.                                                                       
 
Ημίμετρο
Για να προστατευτούν, έχουν καταφύγει στη δημιουργία των ξύλινων τειχών.
«Έχουμε σφραγίσει σχεδόν όλες τις εισόδους και μπαίνουμε στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες μας από δευτερεύουσες, περνώντας πάνω από τους φράχτες που έχουμε κατασκευάσει οι ίδιοι. Καρφώνουμε συνέχεια καδρόνια και ξύλα, σε αρκετές περιπτώσεις τις έχουμε χτίσει για να σωθούμε, αλλά και αυτό είναι  ημίμετρο, μας προστατεύει μόνο στις ανεκτές βροχοπτώσεις. Με τις δυνατές βροχές πλημμυρίζουμε ακόμη και ένα μέτρο ύψος».                        
 
Το δίκτυο
Ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος προκαλείται από την απόφραξη των μεγάλων κεντρικών φρεατίων στην οδό Μικέ Παϊδούση και κοντά στο γηροκομείο της Λεμονιάς.
«Εκεί είναι σημείο κεντρικής διακλάδωσης του δικτύου και πρέπει να υπάρχει λειτουργικό   πρόβλημα, γιατί ακόμη και όταν τα φρεάτια είναι καθαρά τα νερά αναβλύζουν σαν πίδακες  πλημμυρίζουν το χώρο και κατεβαίνουν σ’ εμάς, που είμαστε χαμηλότερα».
 
Συνεργασία
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν κουραστεί από τις εξαγγελίες και  κατασκευές έργων τα οποία δεν αποδίδουν. Ελπίζουν ότι η νέα δημοτική αρχή θα αποδειχθεί αποτελεσματικότερη και θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα με τις απαιτούμενες σωστές παρεμβάσεις. Επισημαίνουν όμως ότι για να δημιουργηθούν οι καλύτερες συνθήκες επίλυσης του προβλήματος πρέπει να συνεργαστούν με κατανόηση και οι κάτοικοι.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ