12.10.2016 12:34

Τα σκουπίδια αλλιώς

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΤΟΣΔΑ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Τα σκουπίδια αποτελούν πονοκέφαλο για κάθε δημοτική αρχή, αποτελούν τον νούμερο ένα εχθρό της εικόνας του νησιού μας, της καθημερινότητας μας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και κυρίως αποτελούν μια μόνιμη πληγή για τα ταμεία του δήμου.

Πώς θα μας φαινόταν όμως αν μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ο εχθρός μας μετατρέπονταν σε βοηθό και δεξί μας χέρι ίσως. Αυτό υπόσχεται ούτε λίγο ούτε πολύ να κάνει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΟΣΔΑ) του Δήμου Χίου, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και μέρες.

Ο στόχος

Σκοπός του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων είναι να αναλύσει και να αξιολογήσει το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου Χίου και να προτείνει πρακτικές και ενέργειες διαχείρισης στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης οικονομικών, φυσικών και ανθρώπινων πόρων, ώστε να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στο Δήμο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων που παράγονται, με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις για τα επόμενα δέκα έτη (2017-2027) τουλάχιστον, το οποίο θα βασίζεται σε ένα νέο, πιο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης που δίνει έμφαση στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση υλικών και (ενδεχομένως) ενέργειας, και το οποίο θα υλοποιείται με συνδυασμένες δράσεις του Δήμου και της ΔΙ.Α.ΝΟ.Χ Α.Ε..

Τι περιλαμβάνει

Μέσα στο σχεδιασμό εντάσσονται δραστηριότητες πρόληψης και διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή τους,  δίκτυο κάδων για την προδιαλογή βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, δίκτυο πράσινων σημείων για τη συγκέντρωση υλικών που δεν κατευθύνονται στους κάδους, όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κ.α., τυχόν μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων από πολίτες, επιχειρήσεις, υπηρεσίες και τέλος την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης-ανταλλαγής υλικών όπως επίπλων, ρουχισμού, παλαιών αντικειμένων κ.α.  Ένα σύστημα αποκομιδής και μεταφοράς με την πρόβλεψη ότι σταδιακά θα μειώνεται η ανάγκη για μεταφόρτωση και μεταφορά συμμείκτων απορριμμάτων και πολλά άλλα που μπορεί σε εμάς να φαίνονται μακρινά αλλά σε άλλες περιοχές της χώρας μας βρίσκουν ήδη εφαρμογή.

Τις προτεινόμενες ενέργειες συμπληρώνουν και η θερμική επεξεργασία αποβλήτων, η χρήση κι άλλων σύγχρονων μέσων και μεθόδων και η κομποστοποίηση και κυρίως η ελαχιστοποίηση κατά το δυνατό του όγκου των απορριμμάτων που παράγουμε, μέσα από συντονισμένες ενημερωτικές καμπάνιες σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία καθώς και με την αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας απορριμμάτων. Ο στόχος είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν εν τέλει στον ΧΥ.ΤΑ.

Οι προκλήσεις

Τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις τις οποίες καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος Χίου:

α. Τη βιώσιμη διαχείριση των ΑΣΑ σε τοπικό επίπεδο επεκτείνοντας κατά το μέγιστο δυνατό τον χρόνο λειτουργίας του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ εκτρέποντας σε αυτόν μόνο υπολείμματα, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό το κόστος της συνολικής επιβάρυνσης των δημοτών.

β. Την εφαρμογή των βέλτιστων λύσεων οργάνωσης του δικτύου συλλογής των Αστικών Στερεών Απόβλητων σε τοπικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας τους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους του Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού.

γ. Τη δημιουργία ευέλικτου τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων στη νησιωτική περιοχή της Χίου, με τα χαρακτηριστικά κλειστού συστήματος και εκτενές δίκτυο οικισμών, οι οποίοι υπερβαίνουν τους εξήντα.

δ. Την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή , αλλά και στα λοιπά προγράμματα ανακύκλωσης και πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης.

Το σχέδιο θα "φιλοξενείται" για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του δήμου Χίου. https://www.chioscity.gr/dimotes/dimosia-diavoulefsi/item/2337-topiko-sx...

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ