2.4.2013 11:53

Τα σχέδια του ελληνικού «Αλκατράζ»

Φρουροί με πολεμικά όπλα των 7,62 ΜΜ, διπλή ζώνη φύλαξης και έλεγχοι σε όλα τα διερχόμενα αυτοκίνητα, αλεξίσφαιρες σκοπιές, μόνιμη παρουσία των ΕΚΑΜ, νέος σκληρός κώδικας φυλακής και σύστημα απενεργοποίησης κινητών, είναι μόνο μερικά από τα στάνταρντ που θα έχει το «ελληνικό Αλκατράζ» ή το «Αουσβιτς των σκληρών» όπως αποκαλείται στη γλώσσα των παρανόμων. Βαρυποινίτες, δολοφόνοι, μαφιόζοι θα είναι οι αποκλειστικοί «φιλοξενούμενοι» που εξορίζονται στην «άκρη του κόσμου» καταδικασμένοι να περιμένουν το τέλος της ποινής τους.

Τις πιο πολλές πιθανότητες να μετατραπούν σε απόρθητο φρούριο συγκεντρώνουν οι Φυλακές Μαλανδρίνου, οι οποίες είναι κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από μπετόν και ατσάλι, απλώνονται σε μια έκταση 14.600 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτουν ήδη πολλά από τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας: από κάμερες παρακολούθησης μέχρι ηλεκτρονικές θωρακισμένες πόρτες και φυσικά ειδικά υπερυψωμένες σκοπιές όπου ανιχνεύονται οι περίεργες κινήσεις από χιλιόμετρα μακριά. Πιθανότητες έχουν και τα σωφρονιστικά καταστήματα των Τρικάλων και των Γρεβενών να μετατραπούν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, καθώς έχουν κατασκευαστεί προσφάτως με επίσης αυστηρές προδιαγραφές.

«Ούτε ο Κλιντ Ιστγουντ δεν θα μπορούσε να δραπετεύσει από δω», λένε με νόημα οι εμπνευστές του μεγαλόπνοου σχεδίου, θέλοντας να πουν ότι ακόμα και ο γνωστός ηθοποιός που κατάφερε -στην ταινία που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά- να αποδράσει από το νησί-φυλακή, δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο από το χερσαίο Αλκατράζ. Ο μόνος τρόπος για να πετάξει κάποιος στην ελευθερία, λένε, είναι να πάρει... άδεια και να εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών, η «φυλακή των σκληρών» θα είναι διαμορφωμένη και ενισχυμένη από ειδικό μπετόν και ατσάλι έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η διάνοιξη υπόγειων και επίγειων τούνελ. Η εξωτερική μάντρα θα αντέχει ακόμη και την πρόσκρουση με… τανκ, ενώ οι υπερυψωμένες σκοπιές που απλώνονται κάθε λίγα μέτρα έχουν τέλεια ορατότητα τόσο προς τον εξωτερικό όσο και προς τον εσωτερικό χώρο της φυλακής και φυσικά θα είναι από αλεξίσφαιρα τζάμια προκειμένου να αντέχουν στις σφαίρες των καλάσνικοφ.
  

Ηλεκτρονικά μάτια, αυτόματες πόρτες και jammer 

Σύμφωνα με το απόρρητο σχέδιο για τη νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας που επεξεργάζονται μαζί τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, μελετάται και η δημιουργία ανεξάρτητων και αυτόνομων κτιρίων-πτερύγων. Με τον τρόπο αυτό, οι κρατούμενοι της Α’ ακτίνας δεν θα έρχονται ποτέ σε επαφή με τους συγκρατούμενούς τους από τη Β’, τη Γ’ ή τις υπόλοιπες ακτίνες, αφού η κάθε πτέρυγα θα διαθέτει ακόμη και το δικό της μίνι προαύλιο. Οι διάδρομοι θα είναι μικροί σε πλάτος και ψηλοί, έτσι ώστε το μάτι του τροφίμου να μπερδεύεται και να μην μπορεί να υπολογίσει αποστάσεις, αφού ουσιαστικά θα χάνει την αίσθηση του χώρου. Η χωρητικότητα της νέας φυλακής υπολογίζεται στους 400 με 500 κρατουμένους, ενώ θα δημιουργηθούν και περίπου 20 ειδικά κελιά, το λεγόμενο «πειθαρχείο» (κάτι σαν την απομόνωση), όπου εκεί θα οδηγούνται όσοι έχουν υποπέσει σε παραπτώματα.

Στο «ελληνικό Αλκατράζ» μελετάται το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν κλειδαριές και κλειδιά και όλα να ελέγχονται από το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα. Επίσης, περιμετρικά των φυλακών, σε διαδρόμους και εξωτερικούς χώρους, θα υπάρχουν περίπου 200 ηλεκτρονικά μάτια, όμοια με αυτά που έχουν γεμίσει οι δρόμοι της Αθήνας. Ο αρχιφύλακας και ο υπαρχιφύλακας θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από το control room να ελέγχουν με μοχλούς και κουμπιά τις κάμερες ασφαλείας, να ανοιγοκλείνουν πόρτες και να ζουμάρουν ακόμη και σε πρόσωπα. Παράλληλα θα υπάρχουν υπερσύγχρονα συστήματα για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, jammer (ειδικό σύστημα φραγής κινητών), ενώ το σύνολο των εξωτερικών χώρων και προαυλίων θα είναι καλυμμένα με ειδικό πλέγμα για την αποφυγή αποδράσεων με ελικόπτερο.
 

Με όπλα και εκπαίδευση από την Αστυνομία 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αλλά κυρίως τα άτομα που θα υπηρετούν στην εξωτερική φύλαξη, θα εκπαιδευτούν από την Ελληνική Αστυνομία ενώ θα φορούν πάντοτε αλεξίσφαιρα γιλέκα και θα φέρουν βαρύ οπλισμό που θα είαι όμοιος με αυτόν του στρατού. Επειτα από απαίτηση της ΕΛ.ΑΣ., θα υπάρχει άμεση επικοινωνία για οποιοδήποτε περίεργο σκηνικό, οι συχνές έφοδοι στα κελιά θα γίνονται αποκλειστικά με την παρουσία ανδρών των ΕΚΑΜ, ενώ γι’ αυτούς που παίρνουν άδεια, θα ενημερώνεται η Ασφάλεια προκειμένου να έχουν γνώση τι «παίζεται» μέσα και έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ