4.11.2013 17:19

Τα σα εκ των σων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Όλοι σχεδόν οι Χιώτες έχουν μπει στο Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, αλλά ελάχιστοι  γνωρίζουν τον πλούτο των κειμηλίων του Καθεδρικού μας ναού, εκτός από αυτόν της αγιογράφησης, των εικόνων και του γενικότερου τυπικού θρησκευτικού και  πνευματικού στολισμού.
Ο Μητροπολιτικός ναός φιλοξενεί, ως δωρεές και αφιερώματα, σημαντικά κειμήλια της Χριστιανοσύνης και της ιστορίας του Έθνους μας. Τους χώρους του κοσμούν τμήμα του λειψάνου του Αγίου και Αποστόλου Θωμά, του Αγίου Ισιδώρου, επιτραχήλιο του απαγχονισθέντος  Πατριάρχη  Γρηγορίου του Ε`, Μητροπολιτικός σάκος του Αγίου Νεκταρίου, η οστεοθήκη του απαγχονισμένου Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα Φραγκιάδη και βέβαια, στη Μεγάλη Τράπεζα, τμήματα από τα οστά κάποιων από τους Αγίους Βίκτωρες, του Μηνά, του Βίκτωρα και του Βικεντίου, το όνομα  των οποίων φέρει και ο ομώνυμος ναός.

Λείψανο Αγίου Αποστόλου Θωμά

Επιστράφηκε στη Χίο από την Ορτόνα της Ιταλίας στις 10 Μαΐου 2008 με τη μέριμνα του τότε αντιδήμαρχου Χίου Δ. Μάντικα, με την ευλογία του αείμνηστου Μητροπολίτη Χίου Διονυσίου, όπως αναφέρεται στη σχετική επιγραφή.

Λείψανο Αγ. Ισιδώρου

Το λείψανο του Αγίου προστάτη της Χίου μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Μάρκου της Βενετίας ακέφαλο το 1125, γιατί μετά το μαρτύριο του ο Άγιος αποκεφαλίστηκε. Μετά από 842 χρόνια απουσίας, την Κυριακή 18 Ιουνίου του 1967, το δεξιό μηριαίο οστό του Πρωτομάρτυρα επιστράφηκε στη Χίο και εναποτέθηκε στη Μητρόπολη.

Επιτραχήλιο και σάκος

Το επιτραχήλιο ήταν μικρό ωμοφόριο, που, όπως αναφέρεται στην επιγραφή, ανήκε στον Άγιο ιερομάρτυρα Γρηγόριο τον Ε` Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Ο σάκος ανήκε στον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως. Αυτά δωρήθηκαν στην Ι.Μ. Χίου από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη.

Οστεοθήκη Πλάτωνα

Τα οστά του απαγχονισμένου το 1822 Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη φιλοξενούνται σε μαρμάρινη οστεοθήκη από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Στη Μητρόπολη μεταφέρθηκαν από τον ανδριάντα του ιερομάρτυρα, δίπλα στο δημαρχείο

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ