1.8.2015 15:14

Τα πλήρωσαν μέσω... δικαστηρίων

ΧΑΟΣ ΜΕ ΤΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΝΩ ΕΚΓΡΙΝΟΥΝ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ταλαιπωρία και δη δικαστική περιμένει τους προμηθευτές που πραγματοποιούν συναλλαγές με τα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται ο Δήμος Χίου εξαιτίας αφενός της έλλειψης γνωστικού αντικειμένου από τις δημοτικές υπηρεσίες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων, αφετέρου του πλαισίου που υπαγορεύει το πως αποπληρώνονται οι δαπάνες του κάθε κληροδοτήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Χίου να δικαιώσει την προσφυγή 4 προμηθευτών σχολικών ειδών κατά του Δήμου, από τον οποίο και συγκεκριμένα από το Κληροδότημα Λαγούδη, διεκδικούσαν το ποσό των 14.000 ευρώ περίπου.

Το κληροδότημα είχε λάβει απόφαση το 2014 να προσφέρει με δικά του έξοδα σχολικό εξοπλισμό στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου. Οι προσφορές ελήφθησαν, οι αγορές έγιναν, όμως όταν έφτασε η ώρα να πληρωθούν οι έμποροι, ο Δήμος και προφανώς η αρμόδια υπηρεσία δεν γνώριζε το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. Ο χρόνος πέρναγε και οι έμποροι προσέφυγαν δικαστικά κατά του Δήμου και πέτυχαν να αποζημιωθούν, ενώ η υπηρεσία είχε ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να της υποδείξει πως θα πληρώσει!

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Χίου ήδη τρεις προμηθευτές σχολικού εξοπλισμού αποζημιώνονται, ενώ εκκρεμεί και τέταρτη, ενώ ακόμη το πλαίσιο διαχείρισης των οικονομικών των κληροδοτημάτων δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Το πρόβλημα δεν είναι όμως σημερινό. Από την ημέρα που οι πρώην Δήμοι παραχώρησαν, ελέω Καλλικράτη, τα κληροδοτήματα που διαχειρίζονταν στον ενιαίο δήμο, ένας σωρός από απλήρωτες υποχρεώσεις περιμένουν τη σειρά τους για να διεκπεραιωθούν. Και αν το έλεγχο και την διεκπεραίωση των υποχρεώσεων των κληροδοτημάτων την έχει χρεωθεί συγκεκριμένη υπηρεσία, είναι να απορείς για ποιο λόγο παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα, ταλαιπωρώντας τους προμηθευτές και καθυστερώντας την αποπληρωμή των παρεχόμενων προς τον Δήμο υπηρεσιών.... 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ