6.4.2015 16:56

«Τα μνημεία δεν είναι πεταμένες πέτρες»

ΔΕΙΠΝΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤOΥΣ, ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ CITRUS

Η συνάντηση των Λεβαντίνων με το Λουκά και τη Μαρία της Ομάδας των Εθελοντών για τη Διάσωση του Κάστρου της Χίου, στο συνέδριο της Σμύρνης τον Οκτώβριο του 2014, δημιούργησε τους δεσμούς και άνοιξε το δρόμο για την επίδειξη ενδιαφέροντος  σύγχρονης καταγραφής της ιστορίας και των μνημείων της Χίου. Το πρώτο βήμα έγινε με τη δημιουργία της Ιστοσελίδας του  Ιερώνυμου Λούκα Μουνοίλια Ιουστινιάνι, ο οποίος ψάχνει  το παρελθόν του μέσα από τις καταγραφές που σώζονται στη Χίο και τη Σμύρνη. Συνδετικός κρίκος η Χιώτισσα με καταγωγή από την Παρπαριά Ιωάννα Κουκουνή, η οποία έμελλε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, αφού η γνωριμία της με τον Ιερώνυμο στη Σμύρνη εξελίχθηκε σε αρραβώνα.                                                                                   

Οι Χιώτες αγκάλιασαν την προσπάθεια, ο Ιερώνυμος ήρθε στη Χίο, ξεναγήθηκε στα ίχνη της ιστορίας των προγόνων του και τώρα μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδιασμού. Η μορφοποίηση της προσπάθειας διάσωσης των Μνημείων της Χίου, ειδικά αυτής της περιόδου, χωρίς να εξαιρείται κανένα. Το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και με ποια μορφή, θα συζητηθεί στο «δείπνο» που οργανώνεται την Πέμπτη 9 Απριλίου στο Citrus.

Σκάλισμα ιστορίας

Η Ιωάννα Κουκουνή, από το Bermigham της Αγγλίας όπου κάνει το διδακτορικό της στην Αρχιτεκτονική, δεν διστάζει να δηλώσει ότι ζήλεψαν από την επιτυχία των δράσεων της Ομάδας Διάσωσης του Κάστρου της Χίου και αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον τόπο που είναι δεδομένο ότι αγαπάνε.

«Θέλουμε να σκαλίσουμε λίγο πιο βαθειά την ιστορία μας για να μάθουμε καλύτερα και σωστότερα ότι μας αφορά. Θέλουμε να διαλύσουμε και το μύθο ότι οι Γενοβέζοι ήταν απάνθρωποι κατακτητές. Όσοι έχουν ασχοληθεί γνωρίζουν ότι μεταμόρφωσαν τη Χίο σε κέντρο εμπορίου, πολιτισμού και ιστορίας. Μας βοήθησαν πολύ τα social  media και το fb, πρώτος στόχος είναι η δημιουργία ενός σώματος εθελοντών ενεργών πολιτών με σκοπό την Προστασία της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς από εμάς τους ίδιους. Να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι τα μνημεία σε όποια κατάσταση και αν βρίσκονται δεν είναι πεταμένες πέτρες. Έχουμε διαπιστώσει ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στα σχολεία για τη Βυζαντινή και τη Γενοβέζικη περίοδο της Χίου, μπορούμε να συνεργαστούμε με αμοιβαίο όφελος».

Πρόπλασμα

Ο Ιερώνυμος, η Μαρία και οι άλλοι Λεβαντίνοι  από σήμερα που θα είναι εδώ, θα επισκεφθούν και θα αποτυπώσουν όσα μνημεία προλάβουν. Η καταγραφή μαζί με την δουλειά που έχουν κάνει ήδη  θα παρουσιαστούν την Κυριακή ως  πρόπλασμα που θα μπορεί να διαμορφωθεί σε πρότυπη καταγραφή με  τις ενδιαφέρουσες  προτάσεις αυτών που θα δώσουν το παρόν για να βάλλουν ένα πετραδάκι ακόμη στην προσπάθεια διοργάνωσης δράσεων για την προστασία, τη διάσωση και  την ανάδειξης  τους.

Μέρος και μέλος

«Ήθελα από παιδί να είμαι μέρος και μέλος της Χίου και της ιστορίας της, αλλά δεν τα κατάφερα 45 χρόνια στην Αθήνα. Αισθάνομαι ότι χρωστώ πολλά στα social media,  το fb και όλους τους Χιώτες που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια του Ιερώνυμου. Τώρα έχω την ευκαιρία να πραγματοποιήσω το όνειρο μου βοηθώντας την πατρίδα μου με τον τρόπο που μπορώ, αρχιτεκτονικά και ανθρώπινα».  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ιωάννα στο τηλ. 6984973278.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ