23.4.2016 18:45

Τα μανταρίνια της Χίου είναι τα καλύτερα στον κόσμο

ΣΤΟ "ATHENSVOISE" ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΑΝ!

Νότια της πόλης της Χίου και κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού εκτείνεται μια εύφορη πεδιάδα, γνωστή με το όνομα Κάμπος Χίου, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Σε αυτόν τον μικρό παράδεισο παράγεται το «μανταρίνι της Χίου», το 97ο ελληνικό προϊόν ΠΟΠ.

Το χιώτικο μανταρίνι είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες στις αγορές εντός και εκτός Ελλάδας. Όσοι το έχουν δοκιμάσει θα συμφωνήσουν ότι δίκαια θεωρείται από τα πιο αρωματικά στον κόσμο, για εμάς δε τους μεγαλύτερους θυμίζει την πληθωρική μυρωδιά του μανταρινιού όπως το ξέραμε παλιά, πριν εμφανιστεί η κλημεντίνη και κάνει θραύση στις αγορές χάρη στην έλλειψη κουκουτσιών.

image

image

Ένα άλλο στοιχείο που δίνει αξία στο μανταρίνι της Χίου είναι η εξαιρετική ομορφιά του αποκλειστικού τόπου καλλιέργειάς του. Ο Κάμπος Χίου είναι μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών και δικαίως έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περιδιαβαίνοντας τα στενά δρομάκια του Κάμπου βλέπει κανείς τους ψηλούς μαντρότοιχους από πελεκητή πολύχρωμη θυμιανούσικη πέτρα, που από τη μία προστατεύουν τις μανταρινιές από τους αέρηδες, αλλά και εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα στα πανέμορφα αρχοντικά.

image

Οι Χιώτες τρώνε το μανταρίνι σαν φρούτο, το κάνουν χυμό μανταρινάδας, γλυκό, μαρμελάδα, λικέρ, σιρόπι, επίσης το χρησιμοποιούν στη μαγειρική, νοστιμεύοντας τα κρέατα, τις κρασάτες σουπιές ακόμα και την κλασική φασολάδα, με ξύσματα μανταρινιού!

Πηγή: http://www.athensvoice.gr/article/taste-voice/greek-gastronomy-guide/τα-μανταρίνια-της-χίου

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ