13.10.2012 13:30

Τα εργαλεία που έσωσαν ζωές

• ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΙΟΥ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 24 Νοεμβρίου θα ανοίξει τις πύλες του το Ιατρικό Μουσείο Χίου στον πρώτο όροφο του παραδοσιακού κτιρίου του πρώην Satva στην Προκυμαία, δύο μόλις χρόνια μετά από την έναρξη των εργασιών του.
Λίγες εργασίες απομένουν για την τελική διαμόρφωση τουχώρου, που πήρε σάρκα και οστά με τον κόπο των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν και επιμελήθηκαν τη δημιουργία του, την παραχώρηση του οικήματος από το «Σκυλίτσειο», το οποίο  παραμένει φυσικός ιδιοκτήτης, τη θεσμική οντότητα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και την τεχνοκρατική υποστήριξη της πρώην Νομαρχίας και της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.  Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο τον περασμένο Αύγουστο.
«Απομένει η  διευθέτηση ελάχιστων εκθεμάτων. Οι τεχνικές δυσκολίες ήταν αρκετές, αφού έγινε ολική επισκευή, αλλά οι εργασίες ολοκληρώθηκαν πολύ γρήγορα», δηλώνει χαρούμενος και ανακουφισμένος ο έφορος του μουσείου  Αν. Μιχαηλίδης.
Τα παλαιότερα εκθέματα  χρονολογούνται από το τέλος  του 19ου αιώνα και τα νεότερα προέρχονται από τη δεκαετία του 1970.
 
Το κόστος
Το έργο κόστισε 342. 000 ευρώ, που διατέθηκαν από το πρόγραμμα των  Ευρωπαϊκών Οικονομικών Χώρων (Ε.Ο.Χ.) 2004-2009, με συμμετοχή 50%  από τους εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η πρόταση εντάχθηκε στο τέλος του 2008 και οι εργασίες άρχισαν δύο χρόνια αργότερα.
 
Ιστορία του οικήματος
Καλουτάδικο ήταν το κτίριο που δωρήθηκε στις αρχές του 1900 στο Νοσοκομείο και στο ισόγειο στέγαζε το «μονοπώλιο αποικιακών προϊόντων», στο οποίο οφείλει και τη γνωστή ονομασία του μετέπειτα μπαρ.
 
Εμπλουτίζονται
Ο Αν. Μιχαηλίδης και οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου εκτιμούν ότι μέχρι να ανοίξει επίσημα οι συλλογές του θα εμπλουτιστούν περισσότερο. Ήδη αρκετοί χιώτες ιατροί ή απόγονοι τους σταδιακά παραδίδουν στο Μουσείο κι άλλο ιδιαίτερα σημαντικό υλικό και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης θεματικού τουρισμού.                                

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ