9.8.2016 14:20

«Τα έργα μου με ανανεώνουν»

Η 77ΧΡΟΝΗ Μ. ΣΑΛΑΓΑΡΑ ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΥΚΟΥΣΗ

Στην επισκευή της εκκλησίας του Χριστού στον οικισμό του Αγ. Γεωργίου Συκούση διέθεσε πέρσι η 77χρονη Μαγδαληνή Σαλαγάρα τα έσοδα από την πρώτη της έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής.  Φέτος θα κάνει πάλι το καλύτερο δυνατό.               Η 2η έκθεση φιλοξενείται και πάλι στην πλατεία Μπου, στο χώρο του οβελιστηρίου του Νίκου Κύλη, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 12 Αυγούστου 2016.

Δυναμική, αεικίνητη, πεισματάρα και ταυτόχρονα ευαίσθητη η κ. Μαγδαληνή κινείται σαν αερικό στο χώρο.

«Ένα έργο με ανανεώνει, γι’ αυτό δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ηλικία μου», δηλώνει εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες των πελατών που έσπευσαν να προμηθευτούν και φέτος τα εξαιρετικά έργα της.

Προσωπική

Ο ζωγράφος  Μπάμπης Κοιλιάρης, που την έπεισε πέρσι να τα προβάλλει, τονίζει ότι η τεχνική της είναι απόλυτα προσωπική και η δημιουργός είναι αυτοδίδακτη.

«Βλέπω το σχήμα μιας πέτρας και λέω αυτό είναι ψάρι, το άλλο γάτα, και πολλά άλλα. ΟΙ διαβρωμένες πέτρες είναι πολύ ωραίες και δίνουν τη δυνατότητα να τις δουλέψεις και να δημιουργήσεις», προσθέτει.

Τις πελεκάει και ολοκληρώνει τα σχήματα που θέλει, την εκφραστικότητα, τις βάφει με λαδομπογιές πάντα, τις περνάει με λούστρο και τα έργα είναι έτοιμα για πούλημα σε πολύ χαμηλές τιμές.

«Τα μικρά έργα είναι πιο δύσκολα από τα μεγάλα, έχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Πολλές φορές για να φτιάξω αυτό που θέλω κουτσουρεύω τα πινέλα. Δεν υπάρχει δύσκολη κατασκευή, το δύσκολο είναι να βρω την πέτρα που θέλω. Έχω πείσμα, δεν λέω ποτέ ότι δεν μπορώ να φτιάξω κάτι.

Όμως δεν περιορίζεται στις πέτρες.

 «Χρησιμοποιώ πολλά φυσικά υλικά. Παίρνω ρόδια, τα ξεραίνω, τα γεμίζω με κόλλα που ξεραίνεται, προσθέτω άλλα φυσικά υλικά και δημιουργώ κατασκευές. Αυτό έχει βάση φλούδες πορτοκαλιού», λέει και δείχνει ένα από τα έργα που εκθέτει και πωλήθηκε, όπως τα περισσότερα.

«Παίρνω αυγά, αδειάζω το περιεχόμενο, τα γεμίζω μεκόλλα, τα ζωγραφίζω και φτιάχνω «πέτρινα» αυγά.

Μην τυχόν και τσουγκρίσει κανείς μαζί της το Πάσχα, δηλαδή!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η κ. Μαγδαληνή γεννήθηκε στον Καταρράκτη το 1939. Το πατρικό της επίθετο είναι Οικονόμου. Στον Αγ. Γεώργιο μένει από το 1970 που παντρεύτηκε. Είναι η παλιά καλή νοικοκυρά, με τη μοδιστρική της, το πλέξιμο, το κέντημα και την πολύ αγάπη για ότι έχει σχέση με το σπιτικό και το χωριό της.

Το ξεκίνημα της καλλιτεχνικής δράσης ήλθε φυσιολογικά και αυθόρμητα.

«Έχω στον κήπο μου 40 τριανταφυλλιές και μάζευα πέτρες για να τους φτιάξω πέτρινο παρτέρι. Τότε συνειδητοποίησα ότι μερικές είχαν σχήματα ζώων και άρχισα να τις σκαλίζω και να τις βάφω για στολίδια στο σπίτι μου, δεν είχα βλέψεις για κάτι άλλο. Όλα άρχισαν όταν πέρσι ο Νίκος Κύλης έφερε στο σπίτι τον Ζωγράφο Μπάμπη Κοιλιάρη. Αυτός έκρινε ότι οι κατασκευές μου έχουν αξία και  με ενθάρρυνε να τις εκθέσω, τους ευχαριστώ και τους δύο». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ