7.5.2014 12:10

Τα διπλώματα οδήγησης αυξάνονται, οι δάσκαλοι δύσκολα επιβιώνουν

• Η ΚΡΙΣΗ ΓΚΡΕΜΙΣΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΩΣ 50%

Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά  οι δάσκαλοι οδήγησης υποφέρουν και αυτοί από τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Είναι 15 τα μέλη του σε αδράνεια τοπικού Συλλόγου, τους βλέπουμε να κυκλοφορούν στους δρόμους συνεχώς και έχουμε σχηματίσει την εντύπωση ότι είναι το επάγγελμα που δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση. Λάθος μεγάλο.
Παρότι στατιστικά ο καταγεγραμμένος αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν το 2013 σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων είναι αυξημένος κατά 121, τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά σχεδόν σε επίπεδο -50%.
Αυτή η αύξηση σε ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στο ότι από τον Ιανουάριο του 2013 το Τμήμα Συγκοινωνιών έχει πάρει από την Τροχαία την αρμοδιότητα έκδοσης των αδειών κυκλοφορίας μηχανών μικρής ιπποδύναμης 50 κυβικών, αλλά η διαδικασία δεν αφήνει κανένα κέρδος για τους δάσκαλους οδήγησης.
«Δεν είναι ένδειξη πολυτέλειας ή πλουτισμού, απλά βγάζουν δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας αυτοί που ηλικιακά αποκτούν το δικαίωμα, για να έχουν στη διάθεση τους κάτι που είναι πλέον απαραίτητο», υποστηρίζει ο προϊστάμενος του Τμήματος Έκδοσης Αδειών της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών Χίου, Παντελής Τάτσης.

Μειώσεις                                                                                                                                   

Στη μείωση των εσόδων έχουν συμβάλλει καίρια οι αυξήσεις σε όλα τα άλλα επίπεδα, στη φορολογία, στα καύσιμα, στα τέλη κυκλοφορίας, στα έξοδα συντήρησης, αλλά και η μείωση των πρακτικών μαθημάτων από 25 σε 18 για τις μικρές μηχανές.
Σημαντικό ρόλο έχει παίξει και η μείωση των τιμών στα μαθήματα, αφού για να δελεάσουν τον κόσμο και να επιβιώσουν από τον ανελέητο επαγγελματικό ανταγωνισμό έχουν μειώσει τις τιμές των πρακτικών μαθημάτων περισσότερο από 50%, από 800 σε 400 ευρώ συνολικά, αλλά ακόμη και σε 300 ευρώ όταν πρόκειται για μικρές μηχανές.

Επιβίωση                                                                                                                                      

«Τα δελτία υποψηφίων οδηγών που εκδίδονται από το Γραφείο Συγκοινωνιών τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν μειωθεί, κυμαίνονται γύρω στα 1.500, αλλά έχουν μειωθεί αισθητά τα κέρδη μας. Απλά επιβιώνουμε, συντηρώντας τις επιχειρήσεις μας», δηλώνει η δασκάλα οδήγησης, Ειρήνη Ποδαρά..
«Έχουμε αλλάξει τρόπο ζωής, προσπαθούμε να μειώσουμε τα έξοδα μας για να επιζήσουμε επαγγελματικά», προσθέτει ο συνάδελφος της Παντελής Κουνιάδης.

Όαση
Μόνη όαση σημαντικής  στήριξης η αισθητή μείωση των ενοικίων από τους  ιδιοκτήτες των γραφείων τους, οι οποίοι προφανώς αναγκάστηκαν να δεχθούν τις προτάσεις των μισθωτών για να εξακολουθήσουν να έχουν το σταθερό έσοδο, έστω και αρκετά μειωμένο.

Επαγγελματικές άδειες
Στα επαγγελματικά οχήματα οι εταιρίες Εκπαιδευτική και Φλατσούση δεν είχαν απώλειες τα δύο τελευταία χρόνια. Από τα χέρια τους πέρασαν σταθερά κάθε χρόνο περίπου 50 φορτηγά, λιγότερα από 10 λεωφορεία και έκαναν 20 μετατροπές αδειών από φορτηγά σε νταλίκες. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μάλιστα μια τάση αύξησης γιατί κάποιος κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του για δουλειά στο τιμόνι, ακόμη και εκτός Χίου ή Ελλάδας.
«Τέσσερις οδηγοί επέκτειναν τις άδειες τους για εξαγωγές και ταξίδια εκτός Ελλάδας», τονίζει ο Π. Κουνιάδης.
Κοινός παρονομαστής και των δύο εταιρειών η ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα βελτιωθεί η οικονομική μας κατάσταση, για να ανασάνει και ο επαγγελματικός τους κλάδος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ