12.11.2013 15:10

Τα βορειόχωρα αποχαιρετούν τον ιερέα τους

• ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 93 ΕΤΩΝ ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο π. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΞΥΔΙΑΣ

Ακόμα και στην ένατη δεκαετία της ζωής του η καμπάνα σε πολλά απομακρυσμένα χωριά της Αμανής σήμαινε από τα χέρια του. Χειροτονημένος το 1970, με βασική ενορία του τα Λεπτόποδα, ο παπά Χαράλαμπος Ξυδιάς θύμιζε σε όλους μας την λειτουργηματική διάσταση του ιερέα. Πότε στην ενορία του, πότε στον αγαπημένο του Κέραμο, τα Χάλανδρα, τα Αφροδίσια, τα Αγιάσματα αλλά και σε όλους τους εγκαταλελειμμένους οικισμούς της περιοχής, για τέσσερις δεκαετίες ο παπά Χαράλαμπος ήταν η παρηγοριά όσων απ’ το στόμα του άκουγαν το λόγο του Κυρίου.

Από την περασμένη Παρασκευή το πρωί κι ο ίδιος κατοικεί στην απέραντη πεδιάδα των ουρανών, κρατά πια συντροφιά στην αγαπημένη του παπαδιά, την οποία είχε βρει νεκρή στο κρεβάτι της δεκαπενταύγουστο, τη φίλησε στοργικά αλλά πήγε για να τελέσει τη Λειτουργία του, σαν όλες τις γιορτές, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Το παράδειγμα του είχε συγκλονίσει τότε τα χωριά της Αμανής κι είχε ανυψώσει τον άνθρωπο και ιερέα Χαρ. Ξυδιά στις συνειδήσεις όλων.

Πάλεψε στη ζωή του πριν ενδυθεί το ράσο του. Πέρασε χρόνια μέσα στις στοές των μεταλλείων του Κεράμου, ανέπνευσε και εκείνος τη δολοφονική σκόνη, μα ήταν θέλημα Θεού να σταθεί στα πόδια του για να τον υπηρετήσει.

Η Αρχιερατική νεκρώσιμη Ακολουθία γίνεται σήμερα στις 14.00, στον Κέραμο, τον τόπο που δεν εγκατέλειπε όσο τον βαστούσαν τα πόδια του. Τα βορειόχωρα θα είναι εκεί για να αποχεραιτήσουν μια μεγάλη μορφή τους, έναν άνθρωπο που δίδαξε ότι στην απλότητα κρύβεται η μεγαλοσύνη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ