25.1.2017 9:50

Τα βήματα μέχρι την επέκταση

• ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Έναν οδηγό για όσα απομένουν να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της προς Βορρά επέκτασης του αεροδρομίου της Χίου διαθέτει στα χέρια του ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης. Το ενημερωτικό σημείωμα εκ μέρους του διοικητή της ΥΠΑ, Κων. Λιντζεράκου, περιγράφει αναλυτικά τις εκκρεμότητες. Καταλήγει όμως με τη διαπίστωση ότι η 5η εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Υπουργείου Μεταφορών έχει περιλάβει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο της Χίου, διαθέτουν δηλαδή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, φτάνει να αποκτήσουν κατάλληλο βαθμό ωριμότητας.

Από το ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο τέθηκε στη διάθεση και των τοπικών αρχών, διαφαίνεται ότι οι δυο μεγάλες εκκρεμότητες παραμένουν η εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης για τη μετατόπιση του παραλιακού δρόμου Χίου – Θυμιανών και της οριστικής μελέτης του έργου της επέκτασης, η οποία θα ανατεθεί διαγωνιστικά σε εξωτερικό μελετητικό γραφείο. Προς τα εκεί πρέπει να κατατείνουν και οι πιέσεις των τοπικών εκπροσώπων προκειμένου να επισπευσθεί η χρηματοδότηση τους.

Τι έχει δρομολογηθεί

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα Λιτζεράκου για την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στο master plan του αεροδρομίου αλλά και τη συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων έχουν δρομολογηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

  • Επέκταση και αναδιαρρύθμιση του υφιστάμεου αεροσταθμού.

Για το αντικείμενο αυτό εκπονείται μελέτη που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού εκτιμάται περί το 1,5 εκατ. ευρώ.

  • Συντήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου πεδίου ελιγμών του αεροδρομίου.

Για το έργο αυτό έχει εκπονηθεί μελέτη από την ΥΠΑ προϋπολογισμού 2.878.200 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, που εγκρίθηκε αρμοδίως.

  • Διαμόρφωση και περίφραξη της απαλλοτριωθείσας προς Βορρά περιοχής του αεροδρομίου.

Το έργο αυτό, με προϋπολογισμό 193.110 ευρώ εκτελείται, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την ΥΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στις αρχές Φεβρουαρίου 2017.

Για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην περιοχή η ΥΠΑ έχει μεριμνήσει κι έχει παραχωρήσει, δυτικά της απαλλοτριωμένης ζώνης, λωρίδα πλάτους 10,50 Μ για την επέκταση της υφιστάμενης οδού Χρήστου μέχρι την οδό Ροδοκανάκη καθώς επίσης και λωρίδα πλάτους 1,5 Μ για τη δημιουργία υποδομών (πεζοδρομίου κ.λπ.) κατά μήκος του νοτίου ορίου της οδού Ροδοκανάκη.

Στο εν λόγω έργο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της περίφραξης στις κάθετες διόδους προς τη θάλασσα, η οποία θα υλοποιηθεί εφόσον προηγουμένως δοθεί η απαιτούμενη άδεια από τον Δήμο και τις αρμόδιες Υπηρεσίες για νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση. Ήδη για το θέμα αυτό κάτοικοι της περιοχής απέστειλαν εξώδικο στην ΥΠΑ από 8-12-2016, επισημαίνοντας το πρόβλημα που δημιουργείται. Επί του εξωδίκου η ΥΠΑ έστειλε σχετική απάντηση.

Ο Δήμος εκπονεί μελέτη του έργου της επέκτασης της οδού Χρήστου κατά μήκος της δυτικής πλευράς της έκτασης του αερολιμένα και έχει ζητήσει από το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων την έγκριση πίστωσης 1.000.000 ευρώ περίπου για να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, που θα εκτελεστεί είτε από τις τοπικές αρχές είτε από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

* Εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης της περιοχής επέκτασης του διαδρόμου.

Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε από εξωτερικό γραφείο.

* Εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης περιοχής μετατόπισης του παραλιακού δρόμου Χίου – Θυμιανών.

Η μελέτη αυτή είναι απαραίτητη καθόσον τμήμα του παραλιακού δρόμου που θα μετατοπιστεί οριζοντιογραφικά λόγω των έργων επέκτασης του διαδρόμου, εισέρχεται στη θάλασσα.

* Επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά, έτσι ώστε να αποκτήσει συνολικό μήκος 1.800 Μ.

Για την επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά εκπονείται προμελέτη από ομάδα μηχανικών της ΥΠΑ. Η προμελέτη αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2017 από την ΥΠΑ/Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών. Για τη σύνταξη της προμελέτης λαμβάνονται υπόψη τα αξιοποιήσιμα στοιχεία της μελέτης που εκπονήθηκε το 1985 και οι νέοι κανονισμοί της EASA (02/2014).

Σκόπιμη κρίνεται η υποστήριξη της ομάδας εκπόνησης της μελέτης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αντικείμενο της προμελέτης είναι:

^ η επέκταση του διαδρόμου προς Βορρά στην απαλλοτριωμένη περιοχή, έτσι ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει συνολικό μήκος 1.800 Μ, με τις απαιτούμενες ζώνες ασφαλείας.

^ η διαπλάτυνση και αναβάθμιση της αντοχής του υφιστάμενου διαδρόμου.

^ η επέκταση του υφιστάμενου εσωτερικού περιφερειακού δρόμου του αεροδρομίου.

^ Η/Μ εργασίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την επέκταση του (φωτοσήμανση, εγκατάσταση PARISκ.λ.π.)

^ η μετατόπιση του θιγόμενου τμήματος της παραλιακής οδού Χίου – Θυμιανών σε επίπεδο προκαταρκτικής μελέτης.

Σημειωτέων ότι για η εκπόνηση της μελέτης αυτής ανατέθηκε με εντολή του Γεν. Γραμματέα της ΓΓΔΕ το έτος 2014 στη Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιϊας(ΔΜΕΟ). Ως συντονιστής των ενεργειών ορίσθηκε η ΕΥΔΕ Α/Δ Νοτ. Ελλάδος. Η ΔΜΕΟ όμως δήλωσε αναρμόδια, επειδή θεωρεί το έργο ως λιμενικό κι όχι ως έργο οδοποιϊας, επειδή ένα έργο του εισχωρεί στη θάλασσα. Η ΥΠΑ επανήλθε στην ΕΥΔΕ Α/Δ, ως συντονιστικό όργανο των ενεργειών προκειμένου να αναζητηθεί ο αρμόδιος φορέας για την σύνταξη της μελέτης και έκτοτε το θέμα εκκρεμεί.

Η εκπόνηση της οριστικής μελέτης του έργου θα ανατεθεί σε εξωτερικό μελετητικό γραφείο με διαγωνιστική διαδικασία είτε εναλλακτικά θα διερευνηθεί η δυνατότητα εκπόνησης της μέσω δωρεάς.

Για την υλοποίηση του έργου της επέκτασης του διαδρόμου προς Βορρά θα απαιτηθούν ακόμα η ωρίμανση των υποστηρικτικών μελετών (μελέτης σκοπιμότητας κ.λ.π.).

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ