6.4.2012 10:40

Τα αντίρροπα συμφέροντα έχουν τον τρόπο τους

• ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ (ΜΑΝΑΒΗΔΕΣ) ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ

Η προχειρότητα στο σχεδιασμό οργάνωσης της λαϊκής αγοράς, καθώς η δημοτική αρχή εισάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας χωρίς ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση, για να το κάψει, έχει τις συνέπειες της.
Οι μανάβηδες έπεισαν το θεσμικό τους εκπρόσωπο, το Επιμελητήριο, να αρνηθεί ομόφωνα τη στήριξη της λαϊκής στη Χίο, με το επιχείρημα ότι θα αποτελέσει την αφορμή … εισβολής παραγωγών από όλη τη χώρα και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στα καταστήματα τους. Στην  ουσία, «εντός έδρας», δεν έκρυψαν ότι από την πρώτη στιγμή είδαν καχύποπτα την πρόταση και απλά στις συναντήσεις ενώπιον των παραγωγών κατέθεταν τα ερωτηματικά τους, δήθεν ως διευκόλυνση της διαδικασίας.
Φυσικά τα δεδομένα του νησιωτικού χώρου και του κόστους μετακίνησης και διαμονής καθιστούν απαγορευτική την όποια σκέψη παρουσίας μη χιωτών παραγωγών σε μια λαϊκή, ειδικά αν αυτή οργανώνεται μόλις μια φορά την εβδομάδα. 
«Στη Χίο δεν υπάρχει παραγωγή ικανή να στηρίξει μια λαϊκή», ήταν το άλλο επιχείρημα που κατατέθηκε, χωρίς να ζητηθούν στοιχεία για το πόσοι παραγωγοί έχουν δηλώσει επιθυμία συμμετοχής σε μια λαϊκή και κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κινητροδότηση που παρέχει η δυνατότητα άμεσης διάθεσης των προϊόντων στον καταναλωτή, χωρίς διαμεσολάβηση, σε νέους για να εξετάσουν τη δυνατότητα στροφής τους στην αγροτική καλλιέργεια.
Είναι σαφές ότι το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου αντιδημάρχου, Παν. Στεφάνου. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται – και από το αποτέλεσμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην ιστοσελίδα του Δήμου – ότι είναι λαϊκή … απαίτηση, ωστόσο οι πειραματισμοί εδώ και δυο μήνες με τη διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, που θα ξεκαθαρίζει ποιος και πως μπορεί να δηλώνεται ως παραγωγός και πώς θα δοθούν οι άδειες πάγκων δυναμιτίζει περισσότερο την κατάσταση, αντί να τη διευκολύνει. Ας αποφασίσει επιτέλους ο Δήμος τι θέλει κι ας αναλάβει και το μέρος των ευθυνών που αναλογούν στην απόφαση του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ