16.10.2015 11:44

Τα 10 καλύτερα εξοπλισμένα και αποτελεσματικά μαχητικά αεροσκάφη

Τα μαχητικά αεροσκάφη ίσως έχουν το σημαντικότερο ρόλο στην άμυνα μιας χώρας, καθώς είναι αυτά που μπορούν να πλήξουν με απόλυτη ακρίβεια έναν στόχο, διατρέχοντας λιγότερο κίνδυνο από τις χερσαίες δυνάμεις ενός στρατού. 

Ποια είναι όμως τα καλύτερα στον κόσμο;

 


 
 


10. Chengdu J-10

 

 

 

Το συγκεκριμένο είδος μαχητικού αεροσκάφους δημιουργήθηκε στην Κίνα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Το J-10 είναι ένα πολλαπλών χρήσεων μαχητικό, που μπορεί να πετάξει παντός καιρού και να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Η Πακιστανική Αεροπορία πραγματοποιεί εισαγωγές του συγκεκριμένου αεροσκάφους που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 2019.

9. F-16 Fighting Falcon

 

 

 

To F-16 Fighting Falcon είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος κατασκευασμένο στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα ελαφρύ καταδιωκτικό και βομβαρδιστικό, που έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένο ρόλο στον τομέα του. Οι μεγάλες του δυνατότητες σε ταχύτητα, ευελιξία, ικανότητα στροφής και περιστροφής το κάνουν έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους στον αέρα. Το F-16 κατασκευάστηκε από την General Dynamics, η οποία πωλήθηκε το 1993 στην Lockheed Corporation, τώρα Lockheed Martin. Το καταδιωκτικό αυτό υπηρετεί σε 24 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου από το 1989 αποτελεί τον κύριο τύπο καταδιωκτικού αναχαίτισης. Πιθανόν να είναι το πιο διαδεδομένο Δυτικό καταδιωκτικό, αφού έχουν κατασκευαστεί πάνω από 4000 μοντέλα.

8. Mig-35

 

 

 

Πρόκειται για το Ρωσικό μαχητικό που αποτελεί την εξέλιξη του MiG-29. Είναι σαφώς πιο εξελιγμένο από τα προγενέστερα του καθώς διαθέτει την τελευταία τεχνολογία στον χώρο της αεροπορίας. Διεξάγει και αυτό το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, μπορεί δηλαδή να εκτελεί διάφορες αποστολές παράλληλα, ενώ είναι ισότιμο με το αεροσκάφος των ΗΠΑ F-35.

7. Dassault Rafale

 

 

 

Πρόκειται για Γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς και σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation. Το αεροσκάφος χρησιμοποιείται από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και είναι και αυτό ένα δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου. Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα μαχητικά που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

6. F-15 Eagle

 

 

 

Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, καθώς μετρά περισσότερες από 100 εναέριες μάχες. Σχεδιάστηκε από τη McDonnell Douglas και είναι ένα δικινητήριο μαχητικό αεροσκάφος παντός καιρού, 4ης γενιάς. Είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύγχρονα αεροσκάφη. Η σχεδίαση του ξεκίνησε το 1967, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το F-15 Eagle πέταξε πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1972 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1976. Υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται σε αμερικανική υπηρεσία μέχρι το 2028

5. Boeing F ή A-18E

 

 

 

Είναι ακόμη μια κατασκευή της  McDonnell Douglas είναι το αεροσκάφος με τη μεγαλύτερη ίσως ευελιξία στον τύπο του και είναι σχεδιασμένο για αεροπλανοφόρα. Το F/A-18E είναι μονοθέσια έκδοση και το F/A-18F διθέσια έκδοση. Το αεροσκάφος είναι εξελιγμένη τεχνολογικά παραλλαγή του λίγο μικρότερου και πολύ επιτυχημένου F/A-18 Hornet. Το Super Hornet διαθέτει εσωτερικό πυροβόλο των 20mm και μπορεί να μεταφέρει μεγάλο εύρος πυραύλων αέρος αέρος, αέρος εδάφους και αέρος επιφανείας. Πρόσθετες ποσότητες καυσίμου μπορούν να αποθηκευτούν σε 5 επιπρόσθετες εξωτερικές δεξαμενές.

4. Sukhoi Su-35

 

 

 

Είναι μαχητικό αεροσκάφος ρώσικης κατασκευής πολλαπλών ρόλων. Έχει σχεδιαστεί κυρίως για εναέρια υπεροχή αλλά και για στρατηγικά πλήγματα. Το Su-35 κατασκευάζεται από την Sukhoi Company. Αποτελεί ίσως την καλύτερη και την πιο βελτιωμένη έκδοση του μαχητικού Su-27, αφού ουσιαστικά συνδυάζει την ευελιξία του τελευταίου και ηλεκτρονικά συστήματα, κινητήρες και όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στα μαχητικά αεροσκάφη επόμενης γενιάς (PAK-FA) που αναπτύσσονται στην Ρωσία.

3. Eurofighter Typhoon

 

 

 

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος , ευρωπαϊκής κατασκευής. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος παντός καιρού, πολλαπλών ρόλων το οποίο κατασκευάζεται από την κοινoπραξία Eurofighter. Το Typhoon είναι ένα από τα πιο προηγμένα δείγματα δουλειάς της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας, και υπηρετεί στις πολεμικές αεροπορίες 6 χωρών.

2. F-22 Raptor

 

 

 

Πρόκειται για ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, χαμηλής παρατηρητικότητας. Η κύρια αποστολή του είναι η αεροπορική υπεροχή αλλά είναι ικανό να αναλάβει και άλλες αποστολές όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου. Το F-22 αυτή τη στιγμή αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

1. F-35 Lightning II

 

 

 

Το F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρητικότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κατασκευάστηκε από μια κοινοπραξία εταιριών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems. Το F-35 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, με την πρώτη πτήση να έχει λάβει χώρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2006.

(Πηγή: wonderslist)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ