7.9.2012 12:32

ΣΥΡΙΖΑ: "Άμεσα η Χίος πυρόπληκτη"

Επειδή έχουν μεσολαβήσει ήδη 19 ημέρες από την έναρξη της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Επειδή οι επικοινωνιακές τακτικές δεν οδηγούν σε λύσεις.
Επειδή πολλά ακούγονται αλλά ελάχιστα έχουν γίνει.
Ενημερώνουμε ότι,  απομένουν μόλις 51 ημέρες για την υποβολή αιτήματος συνδρομής στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.
Αναλάβαμε πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή και συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες πληροφορίες για τις δυνατότητες που παρέχονται από χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης.   
Σας κοινοποιούμε την ακόλουθη ανακοίνωση την οποία μπορείτε να βρείτε και στο http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=11&id=2007
 «Οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν, κυρίως για την Χίο, άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης επικαλούμενες το άρθρο 2 του κανονισμού 2012/2002 για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές»
«Να αξιοποιηθούν οι δράσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Συνοχής για αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά και έργα αποκατάστασης του δασοκομικού δυναμικού για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές»
Με αφορμή ερωτήσεις κοινωνικών και τοπικών φορέων και τη δικαιολογημένη ανησυχία πολλών πολιτών από περιοχές που επλήγησαν φέτος από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο Νίκος Χουντής δίνει στη δημοσιότητα τις δυνατότητες που παρέχονται προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις αποκατάστασης των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές περιοχών, του παραγωγικού δυναμικού όπως και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής και οικονομικής σταθερότητας των περιοχών.
Υπάρχουν δύο τρόποι προκειμένου πρακτικά να ζητηθεί η συγχρηματοδότηση.
Πρώτον από το Ταμείο Αλληλεγγύης
Υπάρχει η δυνατότητα, που αφορά κυρίως το νησί της Χίου, ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών. Συγκεκριμένα το αίτημα πρέπει να υποβληθεί στην Επιτροπή εντός 10 εβδομάδων από την ημερομηνία κατά την οποία συνέβη η πρώτη καταστροφή και να επικαλεστούν οι ελληνικές αρχές την τελευταία παράγραφο του άρθρου 2 του κανονισμού 2012/2002, που θεσπίζει εξαίρεση από τα απαιτούμενα ελάχιστα ποσοτικά κριτήρια του κανονισμού όπου αναφέρει :
«Υπό εξαιρετικές περιστάσεις, ακόμα και όταν δεν πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο, μια περιοχή μπορεί επίσης να απολαύει ενίσχυσης από το ταμείο, εφόσον η εν λόγω περιοχή επλήγη από τεράστια καταστροφή, ιδίως φυσική, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της και είχε σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Η πλήρης ετήσια ενίσχυση, δυνάμει του παρόντος εδαφίου, περιορίζεται, κατ' ανώτατο όριο, στο 7,5 % του ετήσιου διαθέσιμου ποσού του ταμείου. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόμακρες, όπως ορίζονται στο άρθρο 299 παράγραφος 2 της συνθήκης. Η Επιτροπή εξετάζει με άκρα αυστηρότητα τις αιτήσεις που τις υποβάλλονται δυνάμει του παρόντος Εδαφίου».
Δεύτερον το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής:
Υπάρχουν δράσεις από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν και άλλες περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν από τις φετινές πυρκαγιές, δράσεις που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Συνοχής και αφορούν «Ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για αποφυγή των επιπτώσεων πλημμυρών», «Έργα Αναδάσωσης-Ορεινά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αποκατάστασης καμένων εκτάσεων» και «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για την αντιπυρική προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων».
Τα αρμόδια Υπουργεία και οι Περιφερειακές Αρχές χρειάζεται να ερευνήσουν τις ανωτέρω δυνατότητες.»

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ