28.1.2013 10:21

Συντονίζονται οι δάσκαλοι

Σε Γενική Συνέλευση με σκοπό την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων καλεί τα μέλη του ο Σύλλογος Δασκάλων Χίου την ερχόμενη Πέμπτη 31/1 στις 7 το απόγευμα.

Ο Γ. Αμπαζής αναφέρει στην εισήγησή του προς το σώμα:

 

«Καταθέτουμε πλευρές της συνολικής μας αντίληψης, με δεδομένο ότι η βαθιά οικονομική κρίση θα επιταχύνει αναδιαρθρώσεις στο σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μας.

Με το νόμο για τη φορολόγηση των μισθωτών και συνταξιούχων, η συγκυβέρνηση έδωσε ένα ακόμα χτύπημα, συμπληρώνοντας την ήδη τραγική κατάσταση με τους διαλυμένους μισθούς και τις συντάξεις. Στη σκληρή καθημερινότητά μας έχουν μπει για τα καλά οι ασήκωτοι φόροι και τα άλλα βαριά χαράτσια, τα οποία και αποτελούν αναπόσπαστο κρίκο του ενιαίου στρατηγικού σχεδίου της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της συγκυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος απ’ την καπιταλιστική κρίση, με το λαό γονατισμένο, βίαια γυρισμένο πολλές δεκαετίες πίσω.

Ασήκωτοι είναι οι φόροι πάνω στους διαλυμένους μισθούς μας. Και από κοντά τα χαράτσια για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη», το χαράτσι στη λαϊκή στέγη που στέλνουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που έχουν κάνει την αγορά πετρελαίου θέρμανσης «όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», ο ΦΠΑ που επιβάλλεται σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης, στα είδη πρώτης ανάγκης και το Τ.Α.Π..

Από κοντά και η απόφαση της συγκυβέρνησης για τις νέες εξοντωτικές ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα των λαϊκών νοικοκυριών, μέτρο που επίσης ήταν «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της δόσης από την Ε.Ε.. Μέσα από τα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια τους, με απόλυτα δεδομένη την οικονομική ανημπόρια των λαϊκών στρωμάτων να τους πληρώσουν τους φόρους, το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει μαζικά, καθημερινά τα «ειδοποιητήρια» και τις απειλές απέναντι στους εργαζόμενους ότι θα προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων. Η ομοβροντία από τους ασήκωτους φόρους και τα άγρια χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα θα έχει και συνέχεια με την κατάθεση ενός ακόμη φορολογικού νομοσχεδίου, επίσης με τη νομοθετική ρύθμιση για το «ενιαίο τέλος ακινήτων», το νέο χαράτσι που σχεδιάζουν να αρπάζουν από το β' εξάμηνο του 2013. Και όλ' αυτά συνοδευόμενα από απειλές για κατασχέσεις από τις εφορίες. Δε μπορούμε μοιρολατρικά να αποδεχτούμε την άγρια πραγματικότητα που σκοτώνει τη ζωή των οικογενειών μας. Πρέπει συσπειρωμένοι γύρω απ’ το Σύλλογό μας, αγωνιστικά και διεκδικητικά, να απαιτήσουμε:

Κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τις οικογένειές μας, κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, την κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Διατήρηση των 40.000 € για μια τετραμελή οικογένεια και 5.000 € για κάθε παιδί, μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων.

 

Υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Η θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων στην εκπαίδευση αλλά και γενικότερα, μπαίνει καθημερινά με την αντικοινωνική και αντιλαϊκή τακτική της συγκυβέρνησης στον τομέα της υγείας, όπου αντιμετωπίζουμε τη βάρβαρη πραγματικότητα της αδυναμίας να κάνουμε από απλές μικροβιολογικές εξετάσεις μέχρι και την αγορά των απαραίτητων φαρμάκων για τη ζωή μας.

            Τι λέει η κυβερνητική πραγματικότητα για τον ΕΟΠΥΥ:

  • Η χρηματοδότησή του παραπέμπεται και πάλι στις εισφορές Υγείας, που όμως το Δεκέμβρη του 2012 ήταν μειωμένες κατά 57,5%!
  • Η κρατική επιχορήγηση για το 2013 προαλείφεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ που αποτελεί το 11% του προϋπολογισμού του Οργανισμού

Αφού εξακολουθεί να εξαρτά τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, πρωτίστως, απ' τους κλάδους Υγείας των ενταγμένων Ταμείων, περιορίζοντας και πάλι την κρατική χρηματοδότηση κοντά - όπως προβλέπεται άλλωστε - στο 0,4% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2013 θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 δισ. ευρώ, κονδύλι που υπολείπεται και απ' τα 7,6 δισ. ευρώ που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί για το 2012, με βάση τους προϋπολογισμούς των κλάδων Υγείας ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες).

Μετά το Μάη του 2012 εντάχτηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΑ.

Τελικά, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ με τις αλλεπάλληλες περικοπές διαμορφώθηκε σε 4,6 δισ. για το 2012, με αποτέλεσμα τα τεράστια χρέη του προς τους παρόχους Υγείας.

Κι ενώ οι ασφαλισμένοι αυξάνονται, η κρατική επιχορήγηση σχεδιάζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το 0,4% του ΑΕΠ - εφόσον το ΑΕΠ διαμορφωθεί σε 183 δισ. ευρώ για το 2013. Μ' άλλα λόγια η κρατική επιχορήγηση θα καλύψει μόλις το 11% του προϋπολογισμού.

Οι αρχικές προβλέψεις ήταν το 80% των εσόδων του Οργανισμού να είναι απ' τις εισφορές των κλάδων Υγείας. Όμως, λόγω της ύφεσης και της ανεργίας το πρώτο εξάμηνο του 2012 προκλήθηκε έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ ενώ έπρεπε να αποδώσουν στον ΕΟΠΥΥ 300,6 εκατ. για το Δεκέμβρη του 2012 απέδωσαν μόλις 128 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ήταν μειωμένες κατά 57,5%! Τα Ταμεία αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κονδύλια απ' τους κλάδους Υγείας για τον κλάδο σύνταξης, κάτω από το βάρος των τεράστιων χρεών κράτους και εργοδοσίας, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, του «κουρέματος» των αποθεματικών, της μείωσης των μισθών, συνολικά της πολιτικής που τα αφήνει χωρίς πόρους.

Με δεδομένο ότι οι μηνιαίες εισφορές Υγείας προϋπολογίζονται κοντά σε αυτές του Δεκέμβρη του 2012, ακόμα και αν αποδοθούν όλες στον ΕΟΠΥΥ θα φτάσουν στα 3,6 δισ. ευρώ.

            Γίνεται καθαρό ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς, όχι μόνο η κατάργηση στην πράξη κάθε ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και μέσα στο 2014 σχεδιάζεται να παίρνουμε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, ανάλογα με τον αριθμό των εξερχομένων εργαζομένων. Τα δεδομένα αυτά δε γίνονται δεκτά από τους εργαζόμενους και μόνο με τη συμμετοχή μας στο Σύλλογο, την άνοδο του διεκδικητικού και αγωνιστικού μας κινήματος, μπορούμε, όχι απλά να φρενάρουμε τις αντιανθρώπινες πρακτικές τους, αλλά και να αλλάξουμε τα πράγματα.

 

Απόρριψη της αξιολόγησης

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην προώθηση αυτής της διαδικασίας. To ΠΔ προσδιορίζεται, με αυστηρά «εκπαιδευτικούς» όρους, όμως, δεν πρέπει να ξεγελαστεί κανένας ότι έχει κάτι να ωφεληθεί η εκπαίδευση από την αξιολόγηση. Εξάλλου, το ΠΔ δεν είναι η πρώτη πράξη του έργου. Έχουν προηγηθεί μια σειρά αντιδραστικοί νόμοι (καθηκοντολόγιο, αξιολόγηση πειραματικών, πειθαρχικό δίκαιο, δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας κ.λπ.) που περιγράφουν τους στόχους και το πλαίσιο της όλης διαδικασίας, που δεν αφήνουν αμφιβολίες για το τι θα υπηρετεί.

Στη χώρα μας, το σχολείο βρίσκεται σε τροχιά αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ακριβώς για να υπηρετεί καλύτερα αυτό το σκοπό. Και η αξιολόγηση είναι βασικό εργαλείο, είναι κομμάτι αυτών των αναδιαρθρώσεων.

Ως μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων δεν μπορεί να φέρει τίποτα θετικό ούτε στους εκπαιδευτικούς ούτε στη μόρφωση των παιδιών του λαού.

Η αξιολόγηση δεν είναι ουδέτερη από το περιβάλλον όπου διενεργείται.

Σ' ένα σχολείο που γίνεται πιο αντιδραστικό για να υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί παρά να κρίνεται με αυτό το πνεύμα. Θα αξιολογείται, δηλαδή, με βάση τους στόχους αυτού του αντιδραστικού σχολείου. Να, λοιπόν, γιατί η αξιολόγηση, εκτός από μέρος των αναδιαρθρώσεων είναι και εργαλείο ταχύτερης επιβολής τους:

Γιατί με το φόβο της αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός θα αυτολογοκρίνεται, θα προσαρμόζεται ώστε ο ίδιος να γίνει στυλοβάτης του νέου αντιδραστικού σχολείου. Κι αυτά δεν είναι μόνο λογικά συμπεράσματα. Είναι επιβεβαιωμένα αποτελέσματα από τις χώρες όπου πολύ νωρίτερα εφαρμόστηκε η αξιολόγηση και έγινε μοχλός για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την ανατροπή του ρόλου του εκπαιδευτικού και το τσάκισμα των εργασιακών του σχέσεων.

Ήδη σήμερα η εκπαίδευση «πάσχει» και δε φταίει ο εκπαιδευτικός γι' αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των σχολικών βιβλίων είναι άθλια. Όμως, ο εκπαιδευτικός αναγκαστικά μ’ αυτά τα άθλια βιβλία κάνει μάθημα.

Πώς θα κρίνεται, λοιπόν, ο εκπαιδευτικός σε σχέση με τη χρήση των βιβλίων;

Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία (Μουσικά, Ειδικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, Πληροφορικής και Γενικής Παιδείας - Νηπιαγωγών) είναι περισσότερες από ποτέ, αλλά διορισμοί δε γίνονται, αντίθετα προωθούνται συγχωνεύσεις τμημάτων, υπερωρίες εκπαιδευτικών και άλλα τέτοια.

Πώς θα κρίνεται ο εκπαιδευτικός μέσα σε αυτήν την κατάσταση;

Η μόρφωση του κάθε εκπαιδευτικού δεν είναι ατομική δική του υπόθεση. Μορφώνεται μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια και θεωρητικά, με το πτυχίο του πρέπει να είναι ικανός να σταθεί και να παίξει ολοκληρωμένα το ρόλο του μέσα στην τάξη. Όταν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιας επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς φταίνε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που... δεν εξελίσσονται;

Οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και τα μειωμένα έσοδα για υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και οι ανύπαρκτες δαπάνες για θέρμανση, δημιουργούν ένα αρνητικό σχολικό περιβάλλον.

Πως θα κριθεί ο εκπαιδευτικός μέσα σ’ αυτό το αρνητικό περιβάλλον;

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια βασανιστική διαδικασία με δεκάδες δείκτες και κριτήρια, που θα οδηγούν, όχι απλά στην επαναφορά του επιθεωρητισμού, αλλά με την υψηλή καθοδήγηση του μέντορα, θα καλείται ο εκπαιδευτικός να βάλει πλάτη στο να δημιουργηθεί το νέο σχολείο της αγοράς, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τα δε σχολεία θα κατηγοριοποιηθούν και οι γονείς είτε θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στη μόρφωση των παιδιών τους.

Έτσι ο δάσκαλος θα οδηγηθεί στα να βάλει πλάτη στην προώθηση των επιχειρήσεων μέσα στα σχολεία.

Πολλά ακόμα μπορεί να πει κανείς, η ουσία όμως είναι μία: Χρειάζεται αποφασιστική αντίσταση στην αξιολόγηση, απόρριψη του ΠΔ και πάλη για την κατάργηση όλων των προηγούμενων νόμων της αξιολόγησης.

 

Με βάση τα παραπάνω ως Γενική Συνέλευση αποφασίζουμε:

  • Απορρίπτουμε συνολικά το Π.Δ. για την αξιολόγηση. Να αποσυρθεί τώρα.
  • Απαιτούμε από το Δ.Σ. της ΔΟΕ να μη συμμετέχει στο διάλογο-απάτη με το Υπουργείο Παιδείας.
  • Ζητάμε την κατάργηση όλων των νόμων για την αξιολόγηση.
  • Ενημερώνουμε τους γονείς για το τι σημαίνει αξιολόγηση, τι επιπτώσεις θα έχει στο μαθητή, στο σχολείο, στη λαϊκή οικογένεια.
  • Παίρνουμε μέτρα ώστε συλλογικά να οργανώσουμε την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Χωρίς οργανωμένη και συλλογική  απειθαρχία η αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί!
  1. Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη.
  2. Κανένα στέλεχος της εκπαίδευσης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
  3. Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (σεμινάρια, αυτοαξιολόγηση, κατάθεση φακέλου…). Δε δεχόμαστε τους αξιολογητές στην τάξη, δε συνεργαζόμαστε μαζί τους.

 

Δίνουμε με αγώνες και διεκδίκηση προοπτική στη ζωή μας. Κλιμακώνουμε σε συνεργασία με τους άλλους κλάδους του Δημοσίου τη δράση μας ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31/1/2013 ΣΤΙΣ 19.00»

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ