24.2.2014 9:34

Συντονισμένες πιέσεις για να ανοίξει η Ελλάδα τα σύνορα στους Σύριους

Τον δρόμο προς την Ελλάδα σε χιλιάδες θύματα του αιματηρού εμφυλίου της Συρίας ανοίγει η Ε.Ε., καθώς ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνουν οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την παροχή ασύλου και φιλοξενίας προσφύγων, αγνοώντας το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας που εξελίσσεται σε κοινωνική βόμβα.

Oι Βρυξέλλες ασκούν συντονισμένες πιέσεις ώστε η Ελλάδα να υποδεχτεί 50.000 νέους Σύρους πρόσφυγες σε αρχικό στάδιο (σ.σ.: πιέσεις ασκούνται και για πολύ περισσότερους), τη στιγμή που ήδη μέσα σε ελάχιστο διάστημα μπήκαν στη χώρα μας 13.000 άτομα από τη σπαρασσόμενη περιοχή, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εντός λίγων μηνών 16.444 συλλήψεις παράνομων μεταναστών από τη συγκεκριμένη χώρα. Δηλαδή μια ολόκληρη πόλη προσφύγων ήδη ζει και κινείται ανάμεσά μας. Τα μέλη της Ε.Ε. δείχνουν στην περίπτωση της Ελλάδας να μην αναλογίζονται το μείζον μεταναστευτικό πρόβλημα που εξελίσσεται σε κοινωνική βόμβα. Κι αυτό διότι με την τακτική αυτή επιδιώκουν να προασπίσουν τα δικά τους σύνορα, ώστε οι εξαντλημένοι από τον εμφύλιο σπαραγμό Σύροι να μην περάσουν στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και να μείνουν σε χώρες όπως η δική μας ή η Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό της αναλγησίας τους είναι το γεγονός πως οι Γερμανοί, οι Σουηδοί και οι Αυστριακοί με κυνισμό έχουν επιλέξει να δίνουν άσυλο μονάχα σε εύπορους και χριστιανούς Σύρους, αφήνοντας το πρόβλημα στις πλάτες της Βουλγαρίας που φιλοξενεί 10.000 Σύρους και την Ελλάδα που έχει ακόμα περισσότερους. 

Ενας στους πέντε

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήδη στην Ελλάδα ο ρυθμός εισδοχής από τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα αγγίζει τα 1.000 με 1.100 άτομα μηνιαίως, με αποτέλεσμα, αν η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία συνεχιστεί και με δεδομένο τον μεγάλο πληθυσμό της χώρας (ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ανθρώπους), η χώρα μας να κληθεί να διαχειριστεί μια πραγματική ανθρωπιστική βόμβα. Μόνο ο συνολικός αριθμός των μη νόμιμων συλληφθέντων Σύρων υπηκόων εντός του 2013 έφτασε τους 8.517 σε εθνικό επίπεδο, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 7,44% σε σχέση με το 2012 που ήταν 7.927 oι συλλήψεις. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος, συνολικά οι συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη είσοδο έφτασαν το 2013 τις 43.002 - μία στις πέντε περίπου αφορά πλέον μόνο προερχόμενους από τη Συρία. 
Το εντυπωσιακότερο στοιχείο είναι πως ενώ το 2012 οι περισσότεροι Σύροι (5.286) επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα χερσαία έναντι 1.001 που εισήλθαν θαλάσσια, το 2013 τα πράγματα αντιστράφηκαν, με τους 5.410 να έρχονται από τη θάλασσα και τους 515 χερσαία - ως αποτέλεσμα της αύξησης στη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο. Στο διάστημα 2012-13 οι συλλήψεις μεταναστών από τη Συρία για παράνομη είσοδο στη χώρα έφτασαν τις 16.444, ενώ 5.450 υπήκοοι Συρίας διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Για το μείζον αυτό ζήτημα, βάσει των ίδιων καλά ενημερωμένων πηγών, είναι ενήμερος προσωπικά ο πρωθυπουργός, ενώ εδώ και καιρό έχει υπάρξει υψηλό alert στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα προσωπικά ο ίδιος υπουργός κ. Νίκος Δένδιας έχει δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις να υποχωρήσει στα ευρωπαϊκά αιτήματα, δίχως όμως να έχει άρει το βέτο που έθεσε, διαμηνύοντας πως «δεν πάει άλλο». 

Το απόρρητο σχέδιο «Ιώνη»

Σε κάθε περίπτωση, βάσει έγκυρων πηγών, ήδη έχει εκπονηθεί απόρρητο σχέδιο αναχαίτισης και διαχείρισης του προσφυγικού κύματος προς την Ελλάδα με την κωδική ονομασία «Ιώνη». Η ονομασία αυτή έχει δοθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πρώτη αρχαιοελληνική πόλη της Συρίας και αφορά στο πώς θα φιλοξενηθούν Σύροι πρόσφυγες εάν αυτό καταστεί ανθρωπιστικά απόλυτα αναγκαίο, αλλά και πώς θα υπάρξουν απωθήσεις όσων δεν πρέπει να περάσουν τα σύνορά μας, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ενδεχόμενης εισόδου ριζοσπαστών ισλαμιστών. 

Μάλιστα η κυβέρνηση της Δανίας έχει ήδη βρεθεί μπροστά σε σοκ, καθώς μουσουλμάνοι πολίτες της, με κατοχή μάλιστα διαβατηρίων, έχουν βρεθεί να πολεμούν στο πλευρό των σκληρών τζιχαντιστών αντικαθεστωτικών στον εμφύλιο πόλεμο. Εκτός των άλλων, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν δράσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθούν καταυλισμοί, πώς θα παρασχεθεί υγειονομική βοήθεια, για τον τρόπο διοχέτευσης των ευρωπαϊκών παροχών και πώς θα θωρακιστούν τα ανατολικά κυρίως θαλάσσια σύνορά μας. 

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε με δεδομένη την εκτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία και βάσει έρευνας για τη βοήθεια της Ε.Ε. στους Σύρους πρόσφυγες (EU Assistance to Syrian refugees του Jacques Lecarte, στις 3 Οκτωβρίου 2013). Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρει ότι ο αριθμός των προσφύγων θα ξεπεράσει σύντομα τα 3 εκατομμύρια από τα 2 που ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Πρόκειται για ένα ψύχραιμο σχέδιο προετοιμασίας μπροστά στο ενδεχόμενο να δούμε καραβιές Σύρων στα σύνορά μας», τονίζουν αρμόδιες πηγές. Πάντως, πάγια θέση του υπουργείου προς τις πιέσεις που εξακολουθούν να ασκούνται είναι πως «η Ελλάδα δεν θα αναλάβει παραπάνω υποχρεώσεις από αυτές που της αναλογούν» και πως «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει η χώρα μας να γίνει η “αποθήκη” της Ευρώπης». 

Παράλληλα, σε ανεπίσημη βάση οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν ξεκαθαρίσει σε έντονο τόνο προς τους εταίρους μας πως «δεν είναι δυνατόν η Γερμανία να παραχωρεί άσυλο μόνο σε Σύρους χριστιανούς», ζητώντας την ίδια μεταχείριση και για τη χώρα μας. Μάλιστα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία του προς τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., καθώς το συμβούλιο της Ε.Ε. παρά την ύπαρξη σαφούς πλαισίου για την «ομοιόμορφη και συντονισμένη διαχείριση των μαζικώς εκτοπισθέντων αλλοδαπών -εν προκειμένω της Συρίας- εξακολουθεί να μην έχει ενεργοποιήσει τον συγκεκριμένο μηχανισμό».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ