25.6.2015 10:23

Συνταγματική η επιστροφή των 79 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές

Συνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τον «μηχανισμό αυτόματων επιστροφών» και την οικονομική επιβάρυνση που επιβλήθηκε ουσιαστικά στις φαρμακευτικές εταιρείες από το 2012, προκειμένου να συγκρατηθεί η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη και να περιοριστεί η υπέρμετρη επιβάρυνση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ).

Απορρίπτοντας αιτήσεις ακύρωσης 7 φαρμακοβιομηχανιών που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική η επίμαχη νομοθεσία (ν. 4052 και 4093/12) και η σχετική υπουργική απόφαση, το ΣτΕ δέχθηκε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η επιβάρυνσή τους κατά 79 εκατ. ευρώ περίπου, επί συνολικών πωλήσεων 1,4 δισ. ευρώ μόνο για το α' εξάμηνο του 2012 σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και σε ιδιωτικά φαρμακεία για ασφαλισμένους του.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, είναι συνταγματικός ο μηχανισμός αυτός (claw back) καθώς θεσπίστηκε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος (στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οξείας δημοσιονομικής κρίσης της χώρας), επιβάλλοντας περιορισμό χρηματικών απαιτήσεων των εταιρειών, που απορρέουν από τις εξωνοσοκομειακές πωλήσεις φαρμάκων, με κάλυψη της δαπάνης (μερικά ή ολικά) από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς (ΦΚΑ).

Το ΣτΕ δέχθηκε (κατά πλειοψηφία) ότι ο περιορισμός των οικονομικών αξιώσεων των φαρμακοβιομηχανιών δεν είναι αντίθετος στο Σύνταγμα, ούτε σε διεθνείς συμβάσεις ή κοινοτικές οδηγίες, που δεν εμποδίζουν να μπαίνουν εκπτώσεις στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Κατά το ΣτΕ (2439-46/15, πρόεδρος Σ. Ρίζος, εισηγητής Κ. Πισπιρίγκος), δεν είναι απρόσφορη ούτε υπέρμετρη η επιβάρυνση των φαρμακοβιομηχανιών κατά 79 εκατ. ευρώ λόγω της υπέρβασης του ορίου 1,4 δισ. ευρώ που είχε τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη ασφαλισμένων του σε εξωνοσοκομειακές πωλήσεις φαρμάκων το α' εξάμηνο του 2012.

Υπογραμμίζοντας ότι είναι ένα συνταγματικά ανεκτό μέτρο προσωρινής ισχύος (από τις αρχές του 2012 μέχρι τα τέλη του 2015), το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς των εταιρειών ότι επιβαρύνονται ανεξέλεγκτα με έναν νέο φόρο που θεσπίστηκε για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ