12.3.2015 12:17

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι άνεργοι στο Βόρειο Αιγαίο

Σχεδόν κατά 1.000 άτομα αυξήθηκαν οι δηλωμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία από τον Ιανουάριο του 2014 ως τον Ιανουάριο του 2015 στο Βόρειο Αιγαίο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα στους 12.857 ανήλθαν οι δηλωμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το πρώτο μήνα του 2015 τον Ιανουάριο του 2014 ήταν 11.866. Τον Ιανουάριο του 2013 ήταν 11.204.

Τον Ιανουάριο του 2010 ήταν μόλις 8.006. Αυτό σημαίνει ότι στα χρόνια της κρίσης οι δηλωμένοι άνεργοι του Ιανουαρίου αυξήθηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά 60,59%. 

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αριθμός των δηλωμένων ανέργων που αναζητούν εργασία παρουσιάζει ραγδαία άνοδο από μήνα σε μήνα.

Ανάλογη εξέλιξη παρατηρούνταν και τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου πάντα καταγράφεται αύξηση της ανεργίας. Το πρόβλημα είναι πως από χρόνο σε χρόνο και ιδιαίτερα από το 2013 και μετά ο αριθμός των ανέργων παρουσιάζεται σταθερά αυξανόμενος.

Το στοιχείο αυτό δείχνει την ένταση που αποκτά το πρόβλημα της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ταυτόχρονα όμως δείχνει πως οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα νησιά της περιοχής γίνονται όλο και πιο έντονες παρά το ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η ανεργία δείχνει να σταθεροποιείται ή και να εμφανίζει τάσεις υποχώρησης. 

Αναμενόμενη
Η εξέλιξη αυτή λίγο ως πολύ ήταν αναμενόμενη για τους οικονομολόγους καθώς όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Τα προϊόντα που παράγονται στα νησιά λόγω των προβλημάτων της νησιωτικότητας αδυνατούν να γίνουν ανταγωνιστικά και η πτώση των πωλήσεων οδηγεί σε κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και σε μείωση των θέσεων εργασίας. Η μείωση των εισοδημάτων των κατοίκων των νησιών οδηγεί σε ένα νέο κύκλο μείωσης των πωλήσεων και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος υπανάπτυξης. 

Ελπίδα οι Τούρκοι
Τα μόνα στοιχεία που τα δύο τελευταία χρόνια βοηθούν στην ανάσχεση των επιπτώσεων της κρίσης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία.

Όμως οι τούρκοι τουρίστες που κυρίως επισκέπτονται τη Χίο και τη Λέσβο έχουν υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη τουριστική αγορά είναι ότι ως τώρα δίνει επισκέπτες στα νησιά με μικρό αριθμό διανυκτερεύσεων.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ