16.2.2017 15:45

Συναίνεση, το μυστικό της διεξαγωγής του ρουκετοπόλεμου [ΒΙΝΤΕΟ]

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΓΙΟ ΜΑΡΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΡΥΘΙΑΝΗ

Ολοένα κι εντατικοποιούνται οι επαφές της Δημοτικής Αρχής με συνεργεία και θιγόμενους κατοίκους σε μία προσπάθεια ο φετινός ρουκετοπόλεμος να διεξαχθεί με όσο το δυνατό μεγαλυτέρη αποδοχή, τουλάχιστον από τους κατοίκων των δύο ενοριών που κάθε χρόνο βρίσκονται στη ζώνη πυρός των ρουκετών.

Προτάσσοντας τον ειλικρινή διάλογο και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις το μεσημέρι της Πέμπτης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Βρονταδουσιακών Εθίμων συναντήθηκε με στελέχη της Δημοτικής Αρχής, για να διαπιστωθεί κατ αρχήν εάν οι εκατέρωθεν συζητήσεις αποδίδουν στον επιθυμητό βαθμό.

«Θα επιστρέψουμε στο 1996»

Μεταφέροντας τις προθέσεις των ρουκετατζήδων, το προεδρείο του νεοσύστατου Συλλόγου έκανε λόγο για σημαντική μείωση των ρουκετών σε επίπεδα προ 20ετίας, μιας και όπως είπαν, το βασικό ζητούμενο είναι η επιστροφή στις ρίζες του εθίμου, μακριά από υπερβολές που εν τέλει οδήγησαν στον διχασμό της κοινωνίας του Βροντάδου.

«Η γιγάντωση του εθίμου και η προβολή του από τις τηλεοράσεις έκανε πολύ κακό. Παρουσίασε τους ρουκετατζήδες ως χούλιγκαν. Όμως δεν είναι έτσι. Είναι παιδιά που αγαπούν την ιστορία και τα έθιμα του τόπου τους. Αυτό θέλουμε να εξηγήσουμε σε όλους. Στόχος είναι να ξαναβρούμε την πραγματική αξία του ρουκετοπόλεμου και να αγαπήσουμε το έθιμο στη σωστή του διάσταση», τόνισαν.

«Θα απέχουμε εάν δεν ομονοήσουμε»

Παράλληλα το προεδρείο του Συλλόγου απευθύνοντας έκκληση για διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις, ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι σε περίπτωση που τελικά δεν βρεθεί λύση, τότε θα απέχει από την πραγματοποίηση του εθίμου.

«Θα διεξαχθεί αλλά οργανωμένα»

Την πεποίθησή του ότι ο ρουκετοπόλεμος να επανέλθει στις ρίζες του κι αυτή τη φορά θα διεξαχθεί οργανωμένα χωρίς να δημιουργήσει σε κανέναν πρόβλημα, εξέφρασε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Απ. Τζιώτης, διαβεβαιώνοντας ότι φέτος θα αυξηθούν σημαντικά οι δαπάνες για την προστασία των σπιτιών. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό οι εργασίες τοποθέτησης των προστατευτικών συρμάτων θα ξεκινήσουν στις 20 Μαρτίου.

«Η διάχυση της σωστής πληροφορίας αλλά και των προθέσεων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι κομβικής σημασίας για να έχουμε τις συναινέσεις που απαιτεί η διεξαγωγή του εθίμου», δήλωσε ο Απ. Τζιώτης, ενώ ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου Μ. Κοσμάς  ζήτησε από περίοικους και ρουκετατζήδες να βάλουν νερό στο κρασί τους. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ