10.3.2014 11:04

Συμφώνησαν στο Φανάρι για τη σύγκληση Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2016

Η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, που ολοκληρώθηκε σήμερα, Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, με πανηγυρικό συλλείτουργο, συμφώνησε να συγκαλέσει  το 2016, Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πατριαρχείου.
 
«Η Σύναξη συνεφώνησε, προσθέτει η ανακοίνωση, ότι η Ειδική Διορθόδοξος Επιτροπή θα αρχίσει το έργο της από τον Σεπτεμβρίο του 2014 και θα το ολοκληρώσει μέχρι το Πάσχα του 2015». «Θα ακολουθήσει Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψης, κατά το πρώτον ήμισυ του έτους 2015», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα συγκληθεί υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου, εν Κωνσταντινουπόλει, τω έτει 2016, εκτός απροόπτου και οι αποφάσεις θά λαμβάνονται καθ' ομοφωνίαν» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι πειρασμοί καί αι προκλήσεις της ιστορίας είναι ιδιαιτέρως έντονοι εις τάς ημέρας μας και οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δέν δυνάμεθα νά είμεθα αμέτοχοι και αδιάφοροι απέναντί των», αναφέρεται.

Η Σύναξη απεύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

«Στηρίζομεν τό Πατριαρχείον Αντιοχείας εις τήν πνευματικήν καί ανθρωπιστικήν διακονίαν αυτού, ως επίσης καί τάς προσπαθείας αυτού διά τήν παλινόρθωσιν της περιοχής καί τήν παλιννόστησιν των προσφύγων», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς να κάνει αναφορά στη σύγκρουση των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για τη δικαιοδοσία στους ορθόδοξους του Κατάρ.

Η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών ασχολήθηκε επίσης με την κρίση στην Ουκρανία, για την οποία αναφέρει ότι «ενθέρμως προσευχόμεθα υπέρ της διεξαγωγής ειρηνικών διαπραγματεύσεων και καταλλαγής πρός έξοδον εκ της εν Ουκρανία συνεχιζομένης κρίσεως».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ