6.11.2014 16:07

Συμφέρουσα λύση η αναβίωση της ΕΝΑ Χίου

• ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ Ξ. ΠΙΠΙΔΗΣ

Μια τεκμηριωμένη οικονομικά και νομικά εισήγηση προτρέπει τη νέα περιφερειακή αρχή να επανεκτιμήσει το κατά πόσο η ΕΝΑ Χίου πρέπει να περάσει στην ιστορία. Εδώ και λίγες μέρες στα χέρια του Στ. Κάρμαντζη – και προφανώς της Χρ. Καλογήρου – βρίσκεται εισήγηση του διευθυντή της ΕΝΑ Χίου, Πάρι Βελιανίτη και του δικηγόρου Ξένου Πιπίδη, στην οποία αποδεικνύεται ότι η διατήρηση της ΕΝΑ Χίου είναι λύση επωφελέστερη για την Περιφέρεια από κάθε άποψη.

Κατ’ αρχήν αποσαφηνίζεται ότι νομικά είναι εφικτή η επαναλειτουργία της Αναπτυξιακής με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, καθώς έχει συμπληρώσει δυο μόνο συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις. Παράλληλα καθορίζει τους λόγους που η αναβίωση της ΕΝΑ Χίου είναι πολλαπλά συμφέρουσα επιλογή για την Περιφέρεια, καθώς:

  • διατηρεί το «βιογραφικό»  της ΕΝΑ Χίου Α.Ε. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα του αναπτυξιακού σχήματος.
  • διατηρεί το καταστατικό της ΕΝΑ Χίου Α.Ε. και της ευελιξίας που αυτό συνεπάγεται.
  • αποφεύγει την, σε κάθε περίπτωση χρονοβόρα αλλά και αβέβαιη, ως προς τον απαιτούμενο χρόνο, διαδικασία για τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής.
  • είναι μικρότερο συγκριτικά το οικονομικό κόστος για την Περιφέρεια από ότι η δημιουργία νέας αναπτυξιακής περίπου κατά 125.000  ευρώ αν η απαραίτητη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καλυφθεί μόνο από την ίδια ή κατά 204.000 ευρώ αν επιμεριστεί σε όλους τους μετόχους.

Θα είναι βιώσιμη;

Η εισήγηση ακουμπά και το κλειδί του προβληματισμού. Τι πιθανότητες έχει η ΕΝΑ Χίου Α.Ε. να είναι βιώσιμη, ιδιαίτερα όταν θα βαρύνεται με το υπόλοιπο των υποχρεώσεων που δεν θα καλυφθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι πιθανότητες να επιβιώσουν επιχειρηματικά σχήματα όπως αυτό της ΕΝΑ Χίου Α.Ε. καθορίζονται από την πολιτική βούληση των μετόχων τους και ιδιαίτερα από αυτούς που κατέχουν την πλειοψηφία του μετοχικού σχήματος. Υπό αυτή την έννοια η ΕΝΑ Χίου Α.Ε. έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες να επιβιώσει όσες και η νέα αναπτυξιακή, συν τις επιπλέον δυνατότητες που της προσφέρουν το καταξιωμένο βιογραφικό της, η ευελιξία του καταστατικού της και το γεγονός ότι επί σειρά χρήσεων (πλην των δύο που προηγήθηκαν της απόφασης για λύση και εκκαθάριση) ήταν κερδοφόρα».

Τι σκέπτεται η Καλογήρου;

Δήμος και Περιφέρεια πορεύονται εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς αναπτυξιακά εργαλεία. Οι υπάρχουσες αναπτυξιακής διάστασης Εταιρείες είτε βρίσκονται υπό εκκαθάριση, είτε υπό το βάρος των δυσμενών οικονομικών υπολειτουργούν. Πληροφορίες θέλουν την κ. Χρ. Καλογήρου να συγκλίνει στην άποψη ότι έδρα του νέου αναπτυξιακού μηχανισμού της Περιφέρειας πρέπει να οριστεί η Χίος, για τον δικαιότερο επιμερισμό των υπηρεσιών γεωγραφικά στα νησιά. Επίσημα όμως ως τώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Μήπως η πρώτη παρουσία της στη Χίο είναι μια ευκαιρία εκμαίευσης των προθέσεων, από τη στιγμή μάλιστα που για πρώτη φορά διαθέτει στα χέρια της μια τεκμηριωμένη πρόταση για το θέμα;

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ