3.12.2014 11:52

Συλλογή υπογραφών για την ανέγερση των φυλακών

ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Νόμισμα με μια όψη δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Κάθε πρόβλημα, κάθε σκέψη, κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στα πλαίσια λειτουργίας μιας κοινωνίας, είναι εύλογο να μην συγκεντρώνει μόνο επαίνους και στήριξη, αλλά και προβληματισμούς, τόσους και όσους χρειάζεται για να προκληθεί έντονος διάλογος.

Ομάδα πολιτών το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται διαδικτυακά φέρνοντας στο φως και αναλύοντας  σε πρώτη φάση τις αρνητικές συνέπειες που συνοδεύουν την ανέγερση νέων δικαστικών φυλακών. Με μήνυμα που έφτασε σε δεκάδες αποδέκτες, ο προβληματισμός αναφορικά με την λειτουργία και την υποβάθμιση, όπως αναφέρεται, που θα προκύψει από ένα μεγαλύτερο σε έκταση σωφρονιστικό κατάστημα, είναι διάχυτος στα επιχειρήματα που περιγράφονται.

«Οι υπογεγραμμένοι πολίτες της Χίου εκδηλώνουμε δημόσια τους προβληματισμούς μας για την απόφαση να κατασκευαστεί στο νησί μας νέο μεγάλο σωφρονιστικό κατάστημα, μολονότι από 60ετίας λειτουργεί εδώ φυλακή και μάλιστα δυσανάλογα μεγάλη σε μέγεθος σε σχέση με τον πληθυσμό μας.

Επειδή πιστεύουμε ότι ο Χιακός λαός είναι λίγο, έως ελάχιστα ενημερωμένος για το ζήτημα αυτό και ιδιαίτερα για τις αρνητικές του συνέπειες παρακαλούμε να λάβετε θέση στους παρακάτω προβληματισμούς μας και ως νέα Δημοτική και Περιφερειακή αρχή, να ενημερώσετε σχετικά τους συμπολίτες μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα που αποστέλλει η ομάδα πολιτών.

Οι ενστάσεις

Η ομάδα πολιτών δεν σταματά απλά στην υπόμνηση ότι ενδεχόμενα δεν έχει υπάρξει ευρύτατος διάλογος. Προχωρά και στην κατάθεση μιας σειράς από ενστάσεις που περιγράφονται παρακάτω:

«Πώς και ύστερα από ποιες γνωματεύσεις-έρευνες σε τοπικό επίπεδο, και από ποιους αποφασίστηκε η κατασκευή αυτού του έργου. Έχει δημιουργηθεί ίσως σκόπιμα  η εντύπωση ομοφωνίας τοπικών φορέων και κοινωνίας, κάτι το οποίο ύστερα από πρόχειρη έρευνά μας δεν διαπιστώσαμε. Το αντίθετο άγνοια διαπιστώσαμε πάνω στο μείζον αυτό θέμα και ειδικότερα στα εξής:

1. Ποια είναι τα κριτήρια εκείνων που επέλεξαν τη Χίο ως τόπο εγκατάστασης νέων μεγαλύτερων φυλακών και γιατί «προτιμήθηκε» το νησί μας αντί της Λέσβου, τόπου  καταγωγής και πολιτικής δραστηριότητας του κ. υπουργού Δικαιοσύνης;

2. Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατά την μεταφορά των κρατουμένων από και προς τις νέες φυλακές της Χίου; Ελήφθη υπ’ όψιν πως στην ειδησεογραφία που αφορά σε εξεγέρσεις κρατουμένων, απεργιών πείνας, αποδράσεων αυξάνεται η πιθανότητα αρνητικής προβολής του ονόματος της Χίου; Για πόσους  η Δομοκός, το Μαλανδρίνο, τα Διαβατά - και μελλοντικά η Χίος -αποτελούν ταξιδιωτικούς προορισμούς;

3. Είναι γνωστό πως στις φυλακές υπάρχει αυξημένη χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι οποίες εν προκειμένω θα διακινηθούν μέσα από το νησί μας. Η πρόσφατη τραυματική εμπειρία που αφορούσε στη χρήση ναρκωτικών ουσιών από νέους του τόπου μας και η δημοσιότητα που αυτή γνώρισε πόσο σοβαρά ελήφθη υπ’ όψιν;

4. Διεθνείς έρευνες που είχαν ως αντικείμενο τις επιπτώσεις από την ύπαρξη φυλακής σε επαρχιακές-υποβαθμισμένες- περιοχές δεν συνηγορούν ως προς το προσδοκώμενο όφελος, αντίθετα, συμπεραίνουν την βέβαιη αύξηση της εγκληματικότητας. Σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στην εφηβική εγκληματικότητα, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο όσον αφορά στα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Πως οι εμπλεκόμενοι φορείς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις, όταν  αντίστοιχοι φορείς πιο προηγμένων κρατών δεν το καταφέρνουν;».

Να μιλήσουν οι αριθμοί

Τέλος, στο ζήτημα της αναπτυξιακής παρέμβασης που μπορεί να προκαλέσουν οι νέες φυλακές στο νησί, ο προβληματισμός έγκειται καθαρά στα πληθυσμιακά δεδομένα και στον ποσοστιαίο συσχετισμό που προκύπτει από τα παγκόσμια μεγέθη. Για το θέμα αυτό, στο κείμενο της συλλογής υπογραφών αναφέρεται:

«Το νησί μας είναι τόπος υψηλής προστιθέμενης αξίας και όχι υποβαθμισμένη περιοχή η οποία αναζητεί τρόπους οικονομικής επιβίωσης έστω και με θυσίες. Ήδη έχουμε την επιβάρυνση από την άφιξη οικονομικών μεταναστών σε διαρκώς αυξανόμενους αριθμούς που θέτουν καθημερινά σε δοκιμασία τις τοπικές υποδομές.

Τι θα γίνει αν προστεθούν οι συνολικές ανάγκες και κίνδυνοι εξυπηρέτησης δυσανάλογα μεγάλου  αριθμού κρατουμένων προς τους κατοίκους του νησιού;  Ήδη κυκλοφορούν φήμες για φυλακές 400-600 ατόμων αριθμός όχι απλά υπερβολικός αλλά εξωπραγματικός σύμφωνα με δημοσιευμένες διεθνείς  στατιστικές και θα κατατάξει τη Χίο στην πρώτη θέση παγκοσμίως με περισσότερους από 800 κρατούμενους ανά 100000 κατοίκους, ξεπερνώντας  και τις ΗΠΑ που μέχρι σήμερα βρίσκονται επικεφαλής της κατάταξης με 716!».

Κάλεσμά στους φορείς

Το κείμενο ενδεχόμενα έχει αποσταλεί ήδη στους εμπλεκόμενους φορείς. Σε κάθε περίπτωση σημασία δεν έχει ποιοι το διαβάζουν αλλά πόσοι ενστερνίζονται στις παραπάνω απόψεις και ποια διάθεση υπάρχει για να απαντηθούν τα ερωτήματα που τίθενται. Από αυτή την άποψη καλό θα είναι να μιλήσουν οι αρμόδιοι. Θετικό ή αρνητικό, ας φροντίσουμε να το απαντήσουμε ως κοινωνία έγκαιρα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ