20.12.2012 15:24

"Σύγχρονο δουλεμπόριο" η κοινωφελής εργασία

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ

Είμαστε πρώην (και ελάχιστοι ακόμα νυν) εργαζόμενοι, στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας ή διαφορετικά Προγράμματα Σύγχρονου Δουλεμπορίου. Ακόμα απλήρωτοι, με τα έξοδα και τις ανάγκες να τρέχουν, για τους τελευταίους δυόμιση περίπου μήνες δουλειάς που έχουμε ήδη προσφέρει κι ενώ έχει λήξει η σύμβαση για τους περισσότερους από εμάς εδώ και μιάμιση εβδομάδα.
 
Η ανάγκη μας για εργασία και επιβίωση, όντας οι περισσότεροι άνεργοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα χάρη στις εφαρμοζόμενες πολιτικές που μας έφεραν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας, μας οδήγησαν στο να συμμετέχουμε σε αυτά τα προγράμματα.
 
Οι συνθήκες και οι όροι εργασίας, τρισάθλιες. Καταργούν στην ουσία κάθε είδους εργασιακού δικαιώματος και συλλογικής διεκδίκησης, καθιερώνουν τις πλήρως ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τη λογική της ολιγόμηνης απασχόλησης για ψίχουλα -αρκεί να ρίξουν κανέναν δείκτη ανεργίας με την εναλλαγή εργαζομένων σε θέσεις, αναλώσιμων που θα ξαναπετάξουν και πάλι στην ανεργία μετά από αυτούς τους μήνες- “και μετά πάλι βλέπουμε”.
 
Κύριος εργοδότης – δουλέμπορας σε αυτά τα προγράμματα η ΓΣΕΕ (το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ακρίβεια), η οποία φρόντισε να αναλάβει το βρώμικο ρόλο του Δούρειου Ίππου για την καθιέρωση αυτών των επισφαλών σχέσεων εργασίας και της εργασιακή περιπλάνησης σε όλη την Ελλάδα.
 
Όπου μάλιστα υπήρξε προσπάθεια διεκδίκησης από τους εργαζόμενους στα προγράμματα (βλ. επίσχεση εργασίας στα Γιάννενα, νοσοκομείο Μεταξάς, Αλληλεγγύη Κρήτης, Μαγνησία κ.α.) για συγκεκριμένα εργασιακά δικαιώματα και για τα καθυστερημένα δεδουλευμένα, η ΓΣΕΕ ήταν εκεί. Όχι για να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων (πως θα μπορούσε άλλωστε αφού έχει το ρόλο του εργοδότη), αλλά για να απειλήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους -όπως έγινε και στη Χίο- πως θέτουν σε κίνδυνο τη δόση και δε θα πληρωθούν, ενίοτε σε συνεργία με Δημάρχους και τοπικούς παράγοντες.
 
Εδώ στη Χίο, εκτός των άλλων, πριν από μερικές μέρες είδαμε τον τοπικό εκπρόσωπο (πρόεδρος ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Β. Αιγαίου) κ. Παπαντωνάκη να βγαίνει στις κάμερες και να αποκαλεί τους εργαζόμενους ψεύτες.
 
Του επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό και τον καλούμε τουλάχιστον να έχει λίγη αξιοπρέπεια και να αποφεύγει τις κάμερες, γιατί καταντά προκλητικός.
 
Δεν είναι δυνατόν ο τοπικός εκπρόσωπος της δουλεμπορικής ΓΣΕΕ, να βγαίνει στα κανάλια με τόσο θράσος και να λέει τέτοια πράγματα επειδή οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και κάποιοι τους κοροϊδεύουν και τους έχουν κάνει μπαλάκι ανάμεσα στο υπουργείο και το Εργατικό Κέντρο (σαν τοπικό παράρτημα όπως λειτουργεί για λογαριασμό της ΓΣΕΕ) όλο αυτό το διάστημα.
 
Συναντώντας πόρτες κλειστές, “ασήκωτα” τηλέφωνα, σωρούς από ψέμματα και κενές υποσχέσεις. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσει συγγνώμη και να αφήσει τα κροκοδείλια δάκρυα και τις κούφιες δηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης στους εργαζομένους. Η ΓΣΕΕ μας έδειξε πια και απροκάλυπτα σε τίνος το πλευρό στέκεται και ποιους εξυπηρετεί και σίγουρα αυτοί δεν είναι οι εργαζόμενοι.
 
Η υπομονή μας έχει τελειώσει. Μαζί με τα χρήματά μας. Οι λογαριασμοί και οι ανάγκες μας για την επιβίωση τη δική μας και των οικογενειών μας γίνονται όλο και πιο πιεστικές, θηλιά στο λαιμό μας.
 
Ας μας πουν επιτέλους από το υπουργείο που διαχειρίζεται τα εκταμιευμένα χρήματα, ποιος τα “αξιοποιεί” όλο αυτό το διάστημα και με ποιόν τρόπο. Γιατί τα γραφειοκρατικά δήθεν κωλύματα δεν πείθουν κανέναν. Πείτε μας τί κάνετε με τα λεφτά μας τόσο καιρό και ποιος κερδίζει από όλη αυτή τη διαδικασία;
 
Επίσης ο κ. Παπαντωνάκης ας μας γνωστοποιήσει δημόσια ποιός είναι ο συνολικός προϋπολογισμός  του προγράμματος για τη Χίο (ή και το Β. Αιγαίο αν προτιμάει) και ταυτόχρονα πόσα από τα χρήματα αυτά είναι για καταβολή δεδουλευμένων για τους εργαζόμενους, για να γνωρίζουμε πόσα περισσεύουν τελικά για τη ΓΣΕΕ και τα τοπικά παραρτήματα (ΕΚΧ κ.ο.κ.) και ποιά τα άμεσα ή έμμεσα κέρδη για συνεργαζόμενους–συμπράττοντες φορείς (ας μας διαφωτίσουν αν ισχύει και αν υπάρχουν δηλαδή ποσοστά κέρδους/επιδότησης για συμπράττοντες φορείς ανά εργαζόμενο-απασχολούμενο σε μνημόνια/συμφωνία συνεργασίας όπως ακούγεται, και για τα έμμεσα πολιτικά-πελατειακά κέρδη). Ας μας διαφωτίσει εκείνος λοιπόν δημόσια, για να μην “παραπληροφορούμαστε” όπως ισχυρίζεται.
 
Αρκετά πια με την κοροϊδία – άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας τώρα
Μπορεί να έληξε/λήγει η σύμβασή μας αλλά δεν τελειώσατε ακόμα μαζί μας,
να είστε σίγουροι!!!
 
Νυν και πρώην απλήρωτοι εργαζόμενοι  στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας σε Χίο και Οινούσσες

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ